Πλημμυρίδα προσφύγων στην «φτωχειά προκυμαία» (φωτό)

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πάνω στη Χίο, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες και λόγω των αυξημένων ροών, αλλά και των περιορισμένων δυνατοτήτων αναχώρησης για τον Πειραιά η την Βόρεια Ελλάδα.

Μόνο αν υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να αποσυμφορηθεί το νησί, αφού οι 2.500 που έφυγαν μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη με το πλοίο αυτό, γρήγορα αναπληρώθηκαν από τις νέες αφίξεις.

Στο 24ωρο που πέρασε μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που είχαν εισέλθει στη Χίο ανήλθε σε 2.300 και φυσικά οι αφίξεις συνεχίστηκαν.

metanastes 008

Και σήμερα, Τετάρτη, η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών από το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία γίνεται στον χώρο της προκυμαίας, μπροστά από το λιμεναρχείο Χίου.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση ήταν ήρεμη, ωστόσο δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία διμοιρία των ΜΑΤ, παίρνοντας διακριτικά θέσεις κοντά στο σημείο καταγραφής της Αστυνομίας, για λόγους μάλλον αποτρεπτικούς.

Η κατάσταση εξακολουθεί, φυσικά, να είναι απελπιστική, με εκατοντάδες ανθρώπους στην αρχή μέσα στον ήλιο και λίγο μετά τις 3 το απόγευμα στην βροχή (ευτυχώς ήταν σύντομη), μικρά παιδιά και μανάδες με βρέφη στην αγκαλιά.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού στα κτίρια του πρώην βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, στην περιοχή των Ταμπάκικων, όπου και θα γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών.