Πλήρης η κυβερνητική αδιαφορία για τις δομές υγείας στη Χίο

Πλήρης είναι η κυβερνητική αδιαφορία για τις δομές υγείας στη Χίο, με ενδεικτική περίπτωση το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου, το οποίο και υποστελεχωμένο είναι και ετέθη εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών στα μηχανήματά του, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Αναλυτικά, στην σημερινή, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 και με αφορμή την απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Μίνα Γκάγκα στην σχετική αναφορά του, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει τα ακόλουθα:

Ενδεικτική της ανεπάρκειας του υπουργείου Υγείας να ανταποκριθεί με στοιχειωδώς αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο στις ανάγκες των δοκιμαζόμενων δημόσιων δομών Υγείας στη Χίο είναι η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού κας Γκάγκα στην αναφορά που της είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) που κατατέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου αφορούσε τα σοβαρά προβλήματα που έθεσαν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το ακτινολογικό εργαστήριο στο νοσοκομείο Χίου.

Ενδεικτικά, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ως τεκμήριο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος το ότι αξιοποιήθηκε προσωρινά το ακτινολογικό εργαστήριο του κέντρου υγείας Χίου· όμως, όπως είναι γνωστό, (και) αυτό υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ακτινολόγου γιατρού…

Αναφέρεται, ακόμα, σε διαδικασίες προμήθειας εξοπλισμού που εκκρεμούν, η μία εκ των οποίων δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. Είναι προφανές ότι μιλάμε για πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ επιπροσθέτως ουδεμία πληροφορία για την πορεία της διαδικασίας παρέχεται.

Επίσης, οι απόλυτα αναγκαίες προμήθειες ψηφιακού ακτινολογικού συγκροτήματος και ψηφιακού μαστογράφου απλώς καταγράφονται στην απάντηση της κας αναπληρώτριας υπουργού, χωρίς να παρέχεται δέσμευση για ολοκλήρωσή τους σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Πέραν των ανωτέρω, η κατάσταση στο ακτινολογικό παραμένει βαριά προβληματική: το νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού, παρά τις προσπάθειες των ολίγων ιατρών που απέμειναν και των άλλων εργαζομένων. Ακολουθείται η «λύση» της σύμβασης με ιδιωτικό κέντρο για τη διεκπεραίωση ακτινολογικών εξετάσεων…

Αντί να ακολουθούνται τέτοιες επιλογές de facto ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, το υπουργείο οφείλει να κινήσει άμεσα διαδικασίες για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με μισθολογικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα στα πλαίσια της νησιωτικότητας για τη στήριξη του ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου.