Πληρώνει τις οφειλές των σχολείων ο δήμος

Ένα μήνα μετά τη θεματική συνεδρίαησ για την παιδεία κι αφού κατατέθηκαν οι προτάσεις όλων των συνδυασμών ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020, ότι ο δήμος με διακανονισμό θα καλύψει τις οφειλές των σχολείων στη ΔΕΥΑΝΧ, ότι θα πληρώνει αντίστοιχα τις οφειλές στη ΔΕΗ και ότι θα λαμβάνουν κανονικά τα σχολεία τις έκτακτες και τις τακτικές επιχορηγήσεις τους.

Τελικά ακούει

Επί της ουσίας, χωρίς βέβαια να το παραδεχτεί, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι επί ένα μήνα έχοντας προχωρήσει και σε συνάντηση των σχολικών επιτροπών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, εργάστηκε για τα σχολεία, κάτι που δεν είχε κάνει νωρίτερα, ακολουθώντας τη γραμμή και τους άξονες που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τους υπόλοιπους συνδυασμούς και κυρίως την πολιτική βούληση για στήριξη στα σχολεία με κάθε μέσο.

“Θέλουμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά και με σταθερά βήματα να προχωρήσουμε.Κατεδείχθη ότι αυτή είναι η σειρά, θα βάλουμε οικοκυριό και τάξη. Με αυτό τον τρόπο κατέπεσαν και όλα όσα έλεγαν περί ασφυξίας των σχολείων”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος συμπληρώνοντας “τα βήματα μας για την εκπαίδευση είναι συγκροτημένα και αποτελεσματικά μέσα από τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τις σχολικές επιτροπές, και τους εκπροσώπους του δήμου στις επιτροπές παιδείας”.

 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν 

  • αποπληρωμή οφειλών στη ΔΕΥΑΝΧ με δεκαετή διακανονισμό, μηδενισμός των ρολογιών και εξόφληση των νέων λογαρισμών από τα σχολεία για να μην δημιουργείται νέο έλλειμμα
  • εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τους οποίους δήλωσε ότι δεν τους πλήρωνε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα όπως ανακοινώθηκε προστέθηκε στον προϋπολογισμό το ποσό των 150.000 ευρώ για την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ
  • στέγαση σχολικών επιτροπών,
  • ενίσχυση της υπηρεσίας σε μηχανικούς για τα έργα στα σχολικά κτίρια
  • σταδιακή αντικατάσταση των μπασκετών στα γήπεδα των σχολείων

Για σπέκουλα στα ζητήματα της παιδείας  μίλησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Χάρης Μπουρνιάς και αφού αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παίρνουν κανονικά την έκτατη και την τακτική επιχορήγηση και μαζί με το αποθεματικό των σχολικών επιτροπών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. “Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολικές επιτροπές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνιάς.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Πατεριμός και οι προέδροι των ενιαίων σχολικών επιτροπών εκπαίδευσης κ. Βίκτωρ Χατζησταμάτης και Κώστας Καρατζάς, υποστηρίζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι χάρη στις προσπάθειες που γινονται τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια