
Πόλεμος εργολάβων για λατομεία και αδρανή
Βαρύτατες καταγγελίες για παράνομη λατομική δραστηριότητα, με αιχμές και υπαινιγμούς κατά των υπαιτίων, χωρίς – ωστόσο – να τους κατονομάζει ευθέως, διατυπώνει με επιστολή της η επιχείρηση ΛΑΤΩ Α.Ε.
Η καταγγελία, που έχει σταλεί στα αρμόδια υπουργεία, στην Περιφέρεια, στους βουλευτές Χίου και σε όλες τις αρχές του νησιού, αφορά λατομική δραστηριότητα σε δημοτική και δημόσια έκταση στην περιοχή Θόλος, κοντά στη Συκιάδα, του δήμου Χίου.
Οι αυξήσεις στις τιμές των αδρανών υλικών
Η υπόθεση έρχεται ως συνέχεια καταγγελιών περί υπερβολικών αυξήσεων της ΛΑΤΩ Α.Ε. στις τιμές των αδρανών υλικών και ως αντίδρασή της σ΄ αυτές τις καταγγελίες.
Στη καταγγελία της η ΛΑΤΩ Α.Ε. αναφέρεται ευθέως στην εταιρεία ΤΕΧΝΕΤ ΕΠΕ, η οποία και διαμαρτυρήθηκε για τις αυξήσεις στα αδρανή υλικά, τονίζοντας ότι η επιχείρηση αυτή «έχει από πολλού χρόνου διακόψει κατ’ ουσία την αγορά υλικών από την εταιρεία μας, κατά συνέπεια από τη μια δικαιολογούνται οι τιμές λιανικής, που έλαβε γνώση κι από την άλλη η ίδια πρέπει να δικαιολογήσει με ποια υλικά, ποιας άλλης νόμιμης λατομικής επιχείρησης, και ποια πιστοποιητικά ποιότητας (ISO, CE) εκτελεί δημοτικά και δημόσια έργα που έχει αναλάβει και το σκυρόδεμα που παράγει και διαθέτει σε επαγγελματίες και ιδιώτες στην Χίο».
Θύμα παραπληροφόρησης ο Νότης Μηταράκης
Στην επιστολή της ΛΑΤΩ Α.Ε. αναφέρεται και ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή και – σύμφωνα με την καταγγελία – «έχει πέσει θύμα μονόπλευρης παραπληροφόρησης, προωθώντας μόνο την δημιουργία νέων λατομικών ζωνών, αντί να παρέμβει πρώτα στο αρμόδιο Υπουργείο και στις τοπικές και περιφερειακές Υπηρεσίες – όπως οφείλει – ώστε να σταματήσει η παράνομη εξόρυξη αδρανών υλικών που έχει διαπιστώσει για την υπαίτιο διαμαρτυρόμενη εταιρία, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ με πόρισμά του. Απόρροια του πορίσματος ήτο η δίωξη και τελική καταδίκη του υπευθύνου της διαμαρτυρόμενης εταιρείας από την Δικαιοσύνη», τονίζεται στην καταγγελία της ΛΑΤΩ Α.Ε.
Να αποβληθεί από τον χώρο του παράνομου λατομείου
Στη επιστολή της η ΛΑΤΩ Α.Ε. αποφεύγει μεν να κατονομάσει ευθέως την εταιρεία που ασκεί παρανόμως λατομική δραστηριότητα, αλλά ζητά από όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν και «να σταματήσουν άμεσα και πάραυτα την παράνομη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα στο Θόλος Συκιάδας Χίου, να αποβάλλουν την υπαίτιο εταιρεία από τον χώρο που παράνομα έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ως λατομείο, διαφορετικά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι και συνένοχοι της λειτουργίας μιας μη νόμιμης και επικίνδυνης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε δημοτικό και δημόσιο χώρο».
Δεν είμαστε μονοπώλιο, υποστηρίζει η ΛΑΤΩ
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις καταγγελίες περί μονοπωλίου η ΛΑΤΩ Α.Ε. αναφέρει στην επιστολή της ότι εκτός από την ίδια, στη βόρεια Χίο λειτουργεί νομίμως και η εταιρεία Αφοί Μωράκη Ο.Ε. Προσθέτει, επίσης, ότι «στη γειτονική Λέσβο με πληθυσμό περίπου διπλάσιο της Χίου υπάρχουν και λειτουργούν δύο νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις, όπως και στην Χίο των 52.000 κατοίκων».
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το λατομείο στη βόρεια Χίο είναι πολύ μακριά από τους χώρους κύριας κατανάλωσης των αδρανών υλικών και η παραγωγή του – στο σύνολο του νησιού – είναι πολύ μικρή, ενώ τώρα είναι μηδενική.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι δύο λατομικές επιχειρήσεις σε όλη τη Χίο δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ικανός αριθμός, ώστε να λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει από τη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι διαδικασίες καθορισμού νέων λατομικών ζωνών στη Χίο.
Άγνοια από τον δήμο Χίου – Θα εξετασθεί η υπόθεση
Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμος Χίου δηλώνει άγνοια για την καταγγελία και σκοπεύει να προχωρήσει στη διερεύνησή της άμεσα, αφού ο χώρος είναι δημοτικός.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης «ο δήμος ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στο δασαρχείο για την αποκατάσταση του παράνομου λατομείου που εντοπίστηκε στο παρελθόν αλλά ακόμα η έγκρισή του εκκρεμεί. Στόχος του δήμου μέσω του σχετικού αιτήματος είναι η εναπόθεση εκεί αδρανών υλικών, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η δυνατότητα δεντροφύτευσης κι ο χώρος να αποκτήσει ξανά τη μορφή που είχε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γδύσης.
Εδώ, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει στη μίσθωση γειτονικής έκτασης που χρησιμοποιούσε η πολυεθνική “Lafarge”, η οποία εν μέσω κρίσης προτίμησε να αποχωρήσει από την αγορά και από τότε σύμφωνα με τον κ. Γδύση είναι σε ισχύ τρία διαφορετικά μισθωτήρια συμβόλαια με ανάλογο αριθμό εταιρειών που δρουν παράλληλα στην ίδια περιοχή με το ίδιο αντικείμενο.
Ο κ. Γδύσης δεσμεύθηκε ότι αύριο (Τετάρτη) το πρωί θα εξετάσει την υπόθεση και θα επανέλθει με συγκεκριμένα στοιχεία.