Πόλεμος και τότε, πόλεμος και τώρα, πόνος και προσφυγιά

Η φετινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου είχε έναν διαφορετικό τόνο, προσαρμοσμένο – κατά κάποιο τρόπο – στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα και η τοπική κοινωνία μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που διαβαίνουν το Αιγαίο, αναζητώντας ένα πέρασμα προς την ελευθερία για μια καλύτερη ζωή.

Ένα πανώ, με το σύνθημα «Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στέγασης για τους πρόσφυγες», ακριβώς κάτω από το δημαρχείο Χίου και απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ήταν εκεί για να τονίσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, κάτι που η χιακή κοινωνία αποδεικνύει με ποικίλους τρόπους, κυρίως τους τελευταίους μήνες.

Ουδείς φάνηκε να ενοχλείται από την παρουσία των εθελοντών και εθελοντριών με τα σωσίβια κάτω από το πανώ, αντιθέτως – μάλιστα – σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και με θετική διάθεση. Η δε προληπτική παράταξη αστυνομικών μπροστά από τους εθελοντές μάλλον μια αντανακλαστική κίνηση ήταν, παρά κάποιο ουσιαστικό νόημα είχε.

Η 28η Οκτωβρίου και το «Όχι» του ελληνικού λαού τιμήθηκαν με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα από εκατοντάδες συμπολίτες, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την οδό Δημοκρατίας, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση μαθητών και μαθητριών, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και τμημάτων του στρατού.

Είχαν προηγηθεί η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό και η κατάθεση στεφάνων, ενώ οι εκδηλώσεις έληξαν με την καθιερωμένη δεξίωση στο δημαρχείο της πόλης.

parelasi_okt 046