Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσοχοΐδη για την λειτουργία διπλών δομών στα νησιά

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την αποκάλυψη ότι – απαντώντας στην κα Ντούνια Μιγάτοβιτς, επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης – τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα νησιά του Αιγαίου, περιλαμβανομένης της Χίου, θα λειτουργούν παράλληλα με τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στη Χίο την ΒΙΑΛ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019, τονίζεται ότι η αποκάλυψη της αναφερόμενης επιστολής «μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητά της».

Η επιστολή αυτή «ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων… διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσοχοΐδης: Θα κλείσουν Μόρια και Βαθύ – Κουβέντα δεν λέει για την ΒΙΑΛ

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική. Αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τι λέει η επίμαχη επιστολή

Πάντως, στην επίμαχη επιστολή του υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Όσον αφορά τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέτει εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, ώστε να λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Οι άνθρωποι που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, μπορούν να τοποθετηθούν σε εγκατάσταση, σε συμφωνία με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ενώ για την Μόρια και το Βαθύ ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται δις ότι θα κλείσουν, ουδεμία αναφορά κάνει για την ΒΙΑΛ, επιτείνοντας έτσι την φημολογία ότι δεν θα κλείσει.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια