Πόλη, αποχή και κομματική ψήφος, έβγαλαν τον Σταμάτη Κάρμαντζη

Το κάστρο της πόλης της Χίου που από τον πρώτο γύρο κατείχε ξεκάθαρα ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης,  η αποχή των ψηφοφόρων και η ξεκάθαρη μεταφορά ψήφων από τον συνδυασμό Καραβασίλη στον συνδυασμό Κάρμαντζη ειδικά σε Καμπόχωρα και Χίο και τέλος η κομματική ψήφος των απλών ψηφοφόρων της Ν.Δ. που ψήφισαν κόμμα κι όχι πρόσωπο στον δεύτερο γύρο  είναι από τα βασικά συστατικά που οδήγησαν στην επικράτηση του κ. Κάρμαντζη, με διαφορά, 755 ψήφων.

Στην περιφέρεια, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος ήταν μπροστά,  παρότι διαφαίνεται ότι χωρίς τη μάχη του σταυρού, υπήρξαν απώλειες σε ψήφους. Ωστόσο, η πόλη έκανε και πάλι την διαφορά, επιβεβαιώνοντας και τους δυο εκλογικούς κανόνες: Εκείνον που θέλει τον νικητή του α΄γύρου να έχει τον αέρα της νίκης και να επωφελείται από το κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος που “θέλει” να είναι με τον νικητή και τον δεύτερο κανόνα που θέλει εκείνον που “παίρνει” την πρωτεύουσα να παίρνει και την δημοτική καρέκλα.

Η πόλη της Χίου έκανε την διαφορά

 

Η διαφορά του 6% της πρώτης Κυριακής μεταξύ του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου την δεύτερη Κυριακή διαμορφώνεται σε διαφορά 5,8 ποσοστιαίων μονάδων και 521 ψήφων. Επίσης, η αποχή ενώ την πρώτη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 50% την δεύτερη Κυριακή σκαρφάλωσε στο 40%, λειτουργώντας υπέρ του πρώτου υποψήφιου.

Λίγο πιο αποστασιοποιημένα αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Γιάννης Καραβασίλης μπόρεσε να κατευθύνει ευκολότερα τις ψήφους του υπέρ του κ. Κάρμαντζη, σε αντίθεση με τον κ. Μανώλη Βουρνού που δεν μετέφερε σημαντικό αριθμό ψήφων υπέρ του κ. Τριαντάφυλλου. Οι ψήφοι που μετακινήθηκαν υπέρ του κ. Τριαντάφυλλου στον δεύτερο γύρο ήταν κυρίως  του νεοδημοκρατικού κομματιού που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.

Χωρίς σταυρό, χάθηκε η Ομηρούπολη για τον Κώστα Τριαντάφυλλο

Για να μην επαναλαμβανόμαστε η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών και στην δημοτική ενότητα Ομηρούπολης, αγγίζοντας το 60%. Η διαφορά μεταξύ των δυο μονομάχων έφτασε στο 7,58% στον δεύτερο γύρο.

Απελευθερωμένοι από την μάχη του σταυρού, οι ψηφοφόροι κινήθηκαν πιο ελεύθερα, ανοίγοντας την ψαλίδα υπέρ του κ. Κάρμαντζη. Δηλαδή, ενώ στον πρώτο γύρο η διαφορά των δυο ήταν μόλις 192 ψήφοι, στον δεύτερο γύρο έγινε 270 ψήφοι. Αν συνυπολογιστεί η ξεκάθαρη ψήφος των ψηφοφόρων της ΛΑΣ με τα λευκά και τα άκυρα να φτάνουν τις 269 ψήφους στην Ομηρούπολη, φαίνεται η πορεία των υπόλοιπων ψηφοφόρων.

Ο Άγιος Μηνάς ψήφισε Τριαντάφυλλο

 

Ξεκάθαρα έπαιξε ρόλο ο Μανώλης Βουρνούς υπέρ Τριαντάφυλλου στην δημοτική ενότητα Αγίου Μηνά. Στα δυο χωριά, όπου ο συνσυασμός Βουρνού ήρθε πρώτος την πρώτη Κυριακή, πριμοδοτήθηκε στην δεύτερη ο συνδυασμός Τριαντάφυλλου.

Στο νήμα παίχτηκε η Ιωνία

Μάχη στήθος με στήθος στην Ιωνία, όπου η τελική διαφορά των δυο μονομάχων ήταν μόλις 12 ψήφοι υπέρ του κ. Τριαντάφυλλου, χαρακτηριστικό δείγμα ότι η βάση της Ν.Δ., καθώς και μέρος των ψηφοφόρων του συνδυασμού του κ. Γιάννη Καραβασίλη ψήφισαν τον κ. Κάρμαντζη. Η αποχή και στην δημοτική ενότητα Ιωνίας έφτασε το 56% και τα άκυρα και τα λευκά τις 126 ψήφους.

Ν.Δ. και Σταμάτη Κάρμαντζη ψήφισαν τα Καρδάμυλα

Τις δυνάμεις του στην δημοτική ενότητα Καρδαμύλων, διατήρησε  ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, συλλέγοντας ψήφους και από τον συνδυασμό Βουρνού αλλά και από το συνδυασμό Καραβασίλη. Το 34,31% του πρώτου γύρου για τον κ. Κάρμαντζη διαμορφώνεται σε 56,94% τον δεύτερο γύρο. Προφανώς, η κομματική ταυτότητα των δυο υποψηφίων έκανε την διαφορά.

Έπαιξε έδρα ο Τριαντάφυλλος στα Μαστιχοχώρια

Στην έδρα του πήρε την νίκη ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος με 293 ψήφους έναντι του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Στον πρώτο γύρο στην δημοτική ενότητα Μαστιχοχωρίων, πρώτος συνδυασμός ήταν αυτός του κ. Μανώλη Βουρνού και τρίτος συνδυασμός αυτός του κ. Τριαντάφυλλου. Στον δεύτερο γύρο ανέκαμψε κι έπιασε ταβάνι με διαφορά 293 ψήφων, αλλά αυτό δεν ήταν ικανό να ισοφαρίσει την υπεροχή Κάρμαντζή στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.

Ξαναμοιράστηκε η τράπουλα στην Αμανή

Προπύργιο του κ. Μανώλη Βουρνού ήταν η Αμανή στον πρώτο γύρο, με τρίτο τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο. Στον δεύτερο γύρο με τους ψήφους των υπολοίπων να μοιράζονται, ο κ. Τριαντάφυλλος ήρθε πρώτος στην δημοτική κοινότητα Αμανής με μόλις 16 ψήφους παραπάνω.

Υπεροχή Κάρμαντζη στα Καμπόχωρα με ψήφους Καραβασίλη

Όπως ήταν οι ψήφοι των Καμποχώρων υπέρ Καραβασίλη, εναποτέθηακν στην δεξαμενή Κάρμαντζη στον δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα το 28,11% του πρώτου γύρου για τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη να φτάσει το 57,70% στον δεύτερο. Καθαρή πρόσθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι στον πρώτο γύρο το ποσστό του συνδυασμού Καραβασίλη ήταν 20,52%!

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια