Πολιτιστικός περίπατος από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου

Πολιτιστικό Περίπατο στα Ταμπάκικα και συγκεκριμένα  σε, Βυρσοδεψεία Καραμαούνα, Αγία Ειρήνη, χείμαρρος Καντήλας, οδός Αγίας Ειρήνης Βυρσοδεψείων, Δρομοστεναδα, Βασιλική Αγίου Ισιδώρου, προσφυγικός συνοικισμός Νεάπολης, Μυλαράκια, βυρσοδεψεία Ζαφειράκη, Άγιος Υπάτιος, οδός Καλουτά, πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2022 στις 11.00.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την Ιχθυόσκαλα και μέσω του τελευταίου τμήματος του χειμάρρου Καντήλα, λίγο πριν εγκιβωτιστεί για να γίνει δρόμος. Θα περιηγηθούν στα βυρσοδεψεία Καραμαούνα, στα περιβόλια της Αγίας Ειρήνης όπου οι συμμετέχοντες θα ακούσουν από ανθρώπους που έζησαν και εργάστηκαν στα Ταμπάκικα ιστορίες από την περιοχή, θα μάθουν για την κατεργασία των δερμάτων και τη λειτουργία των εργοστασίων.
Κατόπιν μέσω της οδού Αγίας Ειρήνης Βυρσοδεψείων θα κατευθυνθούν προς την Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου και τέλος θα κατηφορίσουν μέσω του προσφυγικού συνοικισμού Νεάπολης προς τα Μυλαράκια, για να μάθουν την λειτουργία τους και την σχέση τους με τα βυρσοδεψεία, και από την οδό Καλουτά θα κατευθυνθούν προς την αφετηρία της διαδρομής.
Η περιήγηση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία, ειδικό προσωπικό της οποίας θα ενημερώσει για την πρόσφατα αναπαλαιωμένη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου.
Επίσης σε συνεργασία με τους συμπολίτες:
Βασίλη Αγιαννίδη συντηρητή αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Οικογένεια Καλουτά: Επιχειρηματικές δραστηριότητες- Προσωπικές ιστορίες.
Βαγγέλη Χαρίτο, Συντηρητή έργων τέχνης, μέλος της ΑΜΚΕ “ΒΙΔΑ” (ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής), ομάδα εθελοντικής καταγραφής της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο οποίος θα μιλήσει με θεμα: “Στοιχεία από την ιστορία των Ταμπάκικων- ο Επάνω Γιαλός ως Βιομηχανική περιοχή”.
Γιάννη Μακριδάκη, συγγραφέα, διευθυντή του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναιο, ο οποίος θα μιλήσει με θεμα: Η κατεργασία του δέρματος στη Χίο, το παράδειγμα των Βυρσοδεψείων Καραμαούνα.
Επίσης, οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Ζαχαριάδης και Μαρία Μακριδακη θα μας αφηγηθούν αναμνήσεις τους και ιστορίες της περιοχής.
Σημείο συνάντησης: Ιχθυόσκαλα Χίου
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2022 στις 11.00
Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, ο περίπατος θα αναβληθεί για την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.