«Πόρτα» Γεωργιάδη στην επιτροπή των ανωνύμων

Στα αζήτητα φαίνεται να οδεύει το αίτημα που είχε καταθέσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χίου κ. Γιάννη Γεωργιάδη η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοπροσδιοριζόμενη και ως «παγχιακή επιτροπή αγώνα» για την έκτακτη σύγκληση του σώματος με θέμα συζήτησης το προσφυγικό.

Το αίτημα κατετέθη εγγράφως στο γενικό πρωτόκολλο του δήμου Χίου στις 26 Οκτωβρίου 2017 με την υπογραφή «παγχιακή επιτροπή αγώνα», χωρίς να είναι γνωστό ούτε ποιος (φυσικό πρόσωπο) το κατέθεσε, αλλά ούτε και φέρει κάποιο όνομα ή τηλέφωνο για πληροφορίες ή ακόμα και για το ποιος θα ειδοποιηθεί για την όποια εξέλιξη του αιτήματος.

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του astraparis.gr, επεσήμανε ότι το προσφυγικό είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί, υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις και το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις είναι ώριμες για να κρίνουν πότε χρειάζεται μια συνεδρίαση με αυτό το θέμα, κάτι που μπορεί  – βεβαίως – να γίνει προσεχώς, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επεσήμανε ότι όντως το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου δεν προέρχεται από κάποιον φορέα με νομική υπόσταση (σύλλογος, σωματείο), που θα είχε κάθε δικαίωμα υποβολής οποιουδήποτε αιτήματος, αλλά ούτε και από δημότες, που επίσης έχουν αυτό το δικαίωμα. Ωστόσο, προσθέτει, εγώ καλοπροαίρετα το δέχομαι ως αίτημα πολιτών.

Αλλά ακόμα και αν είχε υπογραφές δημοτών, προσθέτει, πάλι ο δήμαρχος και οι δημοτικές παρατάξεις θα αποφάσιζαν για μια τέτοια θεματική συνεδρίαση, με την ανάλογη προετοιμασία.

Επισήμως, κατέληξε, ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει απαντηθεί το αίτημα, αφού δεν  υπάρχει σε αυτό κάποιο όνομα για να λάβει την απάντηση, μέσω της προβλεπόμενης εκ του πρωτοκόλλου διαδικασίας. Και φυσικά, τονίζει, δεν μπορώ να στείλω στους ενδιαφερόμενους μέσω του Τύπου απάντηση για την τύχη του αιτήματος.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο εκ τριών σελίδων αίτημα της επιτροπής των ανωνύμων, συμπεριλαμβάνονται φύρδην μίγδην διάφορες πτυχές του προσφυγικού μεταναστευτικού, όπως:

– Το ότι δεν έκαναν… επανάσταση οι κάτοικοι του Χαλκειούς για να διώξουν την ΒΙΑΛ, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τις κινητοποιήσεις ότι «μόνο που ακόμη κι αυτές ούτε δυναμικές ήταν ούτε έπεισαν ή φόβισαν κανένα».

– Το κλείσιμο της Σούδας, που δεν έγινε – όπως ισχυρίζεται – από τον δήμο Χίου, αλλά λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κάτι που η τελευταία κατηγορηματικά είχε διαψεύσει, όταν αναφέρθηκε από σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

– Την επέκταση της δομής της ΒΙΑΛ, εννοώντας προφανώς την τοποθέτηση σκηνών, για να προστατευθούν υποτυπωδώς από τις βροχές και τις κακές καιρικές συνθήκες οι πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους κατά καιρούς υποκριτικά λέει «τι θα γίνουν αυτές οι κατατρεγμένες ψυχές».

Μ΄ αυτά και με άλλα καλεί σε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό «και το πώς, πέρα από ευχολόγια θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμφόρηση του νησιού».

Σχόλια