Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της Κυριακής

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 ο astraparis.gr παρουσιάζει έναν σύντομο οδηγό προς τους ψηφοφόρους με κατατοπιστικά στοιχεία και γραφήματα από την σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά την σταυροδοσία.

Την Κυριακή θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές και εκλογές για δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Απαλλάσσονται νομίμως οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ο κάθε ψηφοφόρος κατ΄ αρχήν μπορεί μέσα από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» να ενημερωθεί σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι σε μεγάλα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν δύο γειτονικά τμήματα (Α και Β), με ξεχωριστούς δικαστικούς αντιπροσώπους και εφορευτικές επιτροπές, για την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών και περιφερειακών στο Α και των δημοτικών και κοινοτικών στο Β εκλογικό τμήμα. Ο ψηφοφόρος ψηφίζει πρώτα στο ένα τμήμα (όποιο και αν είναι) και στην συνέχεια στο δεύτερο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Υποχρεωτικά ο ψηφοφόρος πρέπει να έχει μαζί του, προκειμένου να αποδείξει ποιος είναι, ένα από τα εξής δημόσια έγγραφα: Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας ασφαλιστικού ταμείου.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να πληροφορηθείτε πόσους σταυρούς έχετε το δικαίωμα να βάλετε σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές (περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) εκλογές, ανατρέχοντας στην δική σας εκλογική (δημοτική ενότητα) περιφέρεια εντός του νομού Χίου.

Ειδικότερα στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο Χίου, παρατίθενται εικόνες ανά δημοτικό διαμέρισμα και μαζί οι κοινότητες του κάθε διαμερίσματος, με τους σταυρούς που μπορεί ο καθένας να βάλει στο δημοτικό και κοινοτικό ψηφοδέλτιο. Πιο απλά είναι τα πράγματα για τους δήμους Ψαρών και Οινουσσών, όπου ψηφίζετε μόνον για δημοτικό συμβούλιο (δεν υπάρχει κοινοτικό).

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ