Ποσό 102 εκατ. ευρώ για τα ειδικά αναπτυξιακά

Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου φτάνοντας τα 102 εκατομμύρια ευρώ, από 50 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

«Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο» όπως δήλωσε την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου για την ένταξη νέων έργων στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνολικά, τα έργα για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο που εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα, συνολικού ύψους 179 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 102 εκατομμύρια εξ αυτών αφορούν αποκλειστικά τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και τα υπόλοιπα 77 εκατομμύρια αφορούν έργα που εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Ο προϋπολογισμός των έργων του ειδικού αναπτυξιακού Βορείου Αιγαίου είναι 44 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έργα 22 εκατομμυρίων εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Όσον αφορά τον νομό Χίου, εντάσσονται έργα συνολικού ποσού 14.888.766 ευρώ. Τα 10.729.065 αφορούν το νησί της Χίου, 2,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις Οινούσσες και 1,559 εκατ. ευρώ τα Ψαρά, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν αποτελούν προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες (τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, υπηρεσίες, κ.ά.) και τα οποία αξιολογήθηκαν με βάση το στάδιο ωριμότητας αλλά και το αναμενόμενο όφελός τους.

Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται ένα παραδοσιακό μοντέλο διάθεσης κρατικών πόρων προς την περιφέρεια, το οποίο επικράτησε κατά το παρελθόν με σκοπό την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων και την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των τοπικών κοινωνιών και σχετίζονται με πολλούς τομείς δραστηριότητας των πολιτών», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Διπλασιάσθηκε ο προϋπολογισμός των έργων

Ο προϋπολογισμός, από 50 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 179 εκατ. ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός παρουσιάζοντας την λίστα για την ένταξη νέων έργων στα ειδικά προγράμματα, πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο περιφέρειες) αλλά το ποσό αυξήθηκε δεδομένου ότι οι προτάσεις των φορέων υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εντάσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. αφορούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος).

Τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Τα έργα του νομού Χίου παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

erga_xios

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ