Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά, κύριε Μηταράκη;

Την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ο astraparis.gr σε δύο ρεπορτάζ του, υπό τους τίτλους «Θρίλερ με νέες αφίξεις προσφύγων – Οκτώ στην Λευκωνιά, 2 στο νοσοκομείο Χίου (φωτό και βίντεο)» και «Εμφανίζονται συνεχώς νέοι πρόσφυγες, το θρίλερ με «εξαφανισμένους» παραμένει (φωτό και βίντεο)» παρουσίασε με οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Νενήτων.

Και στα δύο ρεπορτάζ καταγράψαμε τις πληροφορίες μας, αλλά και τις δηλώσεις αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, για την τύχη αυτών των ανθρώπων, ενώ στο δεύτερο ρεπορτάζ μας – στις 9 Μαρτίου 2022 –  διατυπώναμε ευθέως υποψίες για το πού βρίσκονται, χαρακτηρίζοντας μεγάλο αριθμό εξ αυτών ως «εξαφανισμένους».

Είχαμε επισημάνει ότι το Λ.Σ. αρνήθηκε να απαντήσει ή να σχολιάσει τις φωτογραφίες και το βίντεο, που έχει ληφθεί μέσα στο λεωφορείο κατά την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε άγνωστη τοποθεσία του νησιού και φυσικά, όπως μας έδειξαν τα στοιχεία από την δομή καραντίνας στην Λευκωνιά, εκεί έχουν μεταφερθεί συνολικά 19 άτομα. Κανένα, όμως, από τα παιδιά που φαίνονται στην φωτογραφία και στο βίντεο δεν έχει μεταφερθεί στην Λευκωνιά.

Σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, από ρεπορτάζ της Εφημερίδας Συντακτών, με αναφορές και στοιχεία από τα ρεπορτάζ του astraparis.gr, καθώς και ανάρτηση της οργάνωσης Aegean Boat Report, αποκαλύπτεται ότι συνολικά 26 άτομα, μεταξύ δε τούτων και επτά παιδιά (και τα έξι της φωτογραφίας) επαναπροωθήθηκαν από το ελληνικό λιμενικό στην Τουρκία και ανοικτά του Τσεσμέ τους περισυνέλλεξε στις 8 Μαρτίου 2022 και ώρα 13:15 η τουρκική ακτοφυλακή.

Από την επιχείρηση αυτή δημοσιεύεται οπτικοακουστικό υλικό του οποίου και κάνουμε χρήση μέσω της σελίδας της Aegean Boat Report, για να γίνει σύγκριση με τις φωτογραφίες που αναρτήσαμε με τα παιδιά στη Χίο, σε δρόμο και μέσα στο λεωφορείο.

Ζητά απάντηση το ερώτημα «Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά,

κύριε Μηταράκη;»

Ο astraparis.gr με την λέξη «εξαφάνιση» στο ρεπορτάζ του έδινε στίγμα.

Το ότι απευθύνουμε σήμερα το παραπάνω ερώτημα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος είναι τουλάχιστον σε πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν στα νησιά και στη Χίο ειδικότερα και επιχαίρει για την μείωση των προσφυγικών ροών, έχει την έννοια να καταδείξουμε ότι ξέρει κι ότι ξέρουμε αυτό που συμβαίνει.

Και έχει ο κ. Μηταράκης υποχρέωση πολιτική, νομική και ηθική να απαντήσει – χωρίς περιστροφές και επικλήσεις της… τουρκικής προπαγάνδας, όπως συνηθίζει – στο ερώτημα: Πού βρίσκονται σήμερα αυτά τα παιδιά; Βρέθηκαν στη Χίο και γι΄ αυτό υπάρχουν στοιχεία. Σήμερα, πού είναι;

Έχοντας την πεποίθηση ότι ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία, προσδοκούμε οι αρμόδιες για την τήρηση της έννομης τάξης αρχές να επιδείξουν την δέουσα προσοχή και να επιληφθούν της υπόθεσης.

Ακολουθούν δύο φωτογραφίες από το υλικό που αναρτήσαμε στα ρεπορτάζ μας (φωτό επί της οδού και εντός του λεωφορείου) και μία φωτογραφία από την ανάρτηση της Aegean Boat Report