«Πράσινο φως» για νέο πακέτο 3 δισ. στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για το δεύτερο οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, για τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα.

Καθώς τα 3 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διατέθηκαν σε μερικές δεκάδες προγράμματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αρχίζει σήμερα να ενεργοποιεί τη δεύτερη δόση» με το ίδιο ποσό «για να διευκολύνει τους πρόσφυγες στην Τουρκία», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. έχει εκπληρώσει στο έπακρο την δέσμευσή της.

«Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση με την Τουρκία»

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Ε.Ε. «προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ότι η σύνοδος της Βάρνας θα είναι σημαντική γιατί εκεί θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν πολλές από τις πτυχές που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, αλλά και γενικότερα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

«Προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση κορυφής στη Βάρνα και όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της», ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας αποδείχτηκε θετική στη διαχείριση του προσφυγικού. «Ας συνεχίσουμε γιατί όλα αυτά επηρεάζουν το γενικότερο κλίμα Ε.Ε. – Τουρκίας», δήλωσε στη συνέχεια, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός και θα εκδηλωθεί η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., της 23ης Φεβρουαρίου, η ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα τέθηκε υπό αίρεση από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λόγω της τουρκικής στάσης στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Στη σύνοδο κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της συνάντησης στη Βάρνα.

ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια