«Πράσινο φως» για την σφράγιση των ακατάλληλων παιδικών χαρών

Το ξήλωμα οργάνων και την σφράγιση όλων των παιδικών χαρών του δήμου Χίου, που χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες ή και επικίνδυνες, γιατί δεν τηρούν τις προδιαγραφές του ισχύοντος νομικού πλαισίου, θέτει στην ημερήσια διάταξη από την προσεχή εβδομάδα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Χίου.

Το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 20 Νοεμβρίου 2015 και ύστερα από μια συζήτηση με πολλές παλινωδίες, έδωσε το «πράσινο φως», αποδεχόμενο την σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Βεβαίως, η λήψη της απόφασης αποδείχθηκε εξαιρετικά δυσχερής, αφού χρειάστηκε η διπλή ψήφος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλέαρχου Χρύση για να γείρει η… ζυγαριά, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14 υπέρ και 14 κατά της εισήγησης.

Είχαν προηγηθεί η ρητή και κατηγορηματική τοποθέτηση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η πρόβλεψη του νόμου, καθώς και η σθεναρή στάση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Λευτέρη Παπαλάνη, ο οποίος στο ερώτημα «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε κάποιο ατύχημα» ουδεμία έλαβε απάντηση εκ μέρους των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπαλάνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο και να σφραγίσει όσες παιδικές χαρές έχουν κριθεί ακατάλληλες ή και επικίνδυνες για τα παιδιά.

Παρά ταύτα, ένας μεγάλος αριθμός συμβούλων προτίμησε να καταψηφίσει την εισήγηση της Υπηρεσίας, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που επεχείρησαν να βρουν μια «συμβιβαστική» λύση, παραγνωρίζοντας – ωστόσο – την αυστηρότητα των διατάξεων του νόμου, αφού έχουν σημειωθεί ατυχήματα, λόγω ακαταλληλότητας των παιδικών χαρών ή και επικινδυνότητας των διαφόρων οργάνων.

paid xares 3

Μόνο για 12 παιδικές χαρές φτάνουν τα χρήματα

Επί της ουσίας του θέματος, η εισήγηση προβλέπει δαπάνη 150.000 ευρώ για να αποκατασταθούν 12 παιδικές χαρές, εκτός πόλης Χίου. Δηλαδή, να καταστούν ασφαλείς, να έχουν πιστοποιημένα όργανα και να λάβουν ως σύνολο την προβλεπόμενη εκ του νόμου πιστοποίηση. Αυτές της πόλης εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα αστικών αναπλάσεων.

Σημειώνουμε ότι σε όλη τη Χίο οι παιδικές χαρές, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται σε σχολεία, είναι περί τις 100.

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Χίου, αλλά και το εξαιρετικά υψηλό κόστος (κοστίζουν ακριβά κυρίως τα όργανα και τα δάπεδα) η αποκατάσταση και η πιστοποίηση του συνόλου θα πάρει χρόνια.

Εξ αυτού του λόγου ο κ. Βουρνούς, αναφερόμενος στο παράδειγμα της παιδικής χαράς των Ολύμπων, που κατασκευάζεται με δαπάνες ιδιώτης (της κας Σάρας Φιδέλη), τόνισε ότι ο δήμος και οι κοινοτάρχες πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες – χορηγούς, που έχουν την διάθεση να αναλάβουν το οικονομικό κόστος για τέτοια έργα.