Πρεμιέρα με γενικόλογη παρέμβαση για παιδικούς σταθμούς από το «Δίκτυο Πολιτών»

Με μια γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις ανακοίνωσή της επιχειρεί παρέμβαση – την πρώτη στα δημοτικά δρώμενα – στο ευαίσθητο θέμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της Χίου η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη «Δίκτυο Πολιτών».

Θεωρητικολογώντας επί του θέματος και με αφορμή το μονίμως υπαρκτό – ποσοτικά και ποιοτικά – έλλειμμα προσωπικού, η παράταξη στην ανακοίνωσή της την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019, αναφέρεται γενικά στον ρόλο των σταθμών και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής διαχρονικά, στο περιβάλλον των σταθμών για «την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των βρεφών – νηπίων», αλλά και την εξασφάλιση αναγκαίων συνθηκών για το προσωπικό, «ώστε να μπορεί να κάνει την δουλειά του με αξιοπρεπείς συνθήκες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών έχει ως εξής:

«Η καθολική διεύρυνση του δικαιώματος πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς / παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών και η διεκδίκηση της επαρκούς στελέχωσης όλων των δημόσιων παιδικών σταθμών με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, είναι επιβεβλημένη και υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής.

Η δημοτική αρχή οφείλει να διεκδικεί έγκαιρα και επαρκώς τεκμηριωμένα όλα όσα χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς από την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού είναι ευθύνη του δήμου και οφείλει να δώσει λύση άμεσα.

Βασικός παράγοντας για την ηρεμία, την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των βρεφών – νηπίων που βρίσκονται στους βρεφονηπιακούς σταθμός είναι ένα υγιές περιβάλλον όπου ο κάθε εργαζόμενος – εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό – να μπορεί να κάνει την δουλειά του με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισάξια για να παράγεται το ανάλογο αποτέλεσμα.

Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο και καθόλου αποδεκτό από εμάς, να δουλεύουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων με επισφαλή εργασιακά δικαιώματα και καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού. Επιπλέον, συχνά υπερβάλουν εαυτό μόνο και μόνο γιατί έχουν φιλότιμο και ανάγκη για εργασία.

Καλούμε την δημοτική αρχή και το ΝΠΔΔ να γνωστοποιήσουν στους δημότες της Χίου που δικαιούνται να γνωρίζουν, τις ενέργειες που έχουν κάνει για να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση ως όφειλαν.

Υ.Γ. Επειδή το θέμα της κοινωνικής πολιτικής στο σύνολό του είναι από τα σημαντικότερα και αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις πρωτίστως προς όφελος των ασθενέστερων, για το Δίκτυο Πολιτών είναι στοίχημα η διεύρυνση όλων των κοινωνικών δομών και η κάλυψη του συνόλου των αναγκών όλων των δημοτών της Χίου».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια