
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για πολύ υψηλό κίνδυνο από την «όμικρον»
Το παραλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
«Η όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.
Ωστόσο, ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα της όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από την νέα παραλλαγή όμικρον του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ.
Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν οι επιστήμονες αν η όμικρον οδηγεί σε πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού, πρόσθεσε ο καθηγητής Καρίμ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής στην αρχική ανταπόκρισή της στην πανδημία.
Ωστόσο, πρόσθεσε, δείχνει όντως να είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι είναι πιο πιθανόν να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προσβολής τους από αυτόν.
“Βάσει αυτού που γνωρίζουμε και του πώς οι άλλες παραλλαγές ανησυχίας έχουν αντιδράσει στην ανοσία από τα εμβόλια, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης και ότι η προστασία των εμβολίων θα παραμείνει πιθανόν ισχυρή”, σημείωσε ο Αμπντούλ Καρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ