Προφορικές μαρτυρίες μνήμης της λαγκαδούσικης ναυτοσύνης στο Ομήρειο

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου ο Πολιτιστικός Σύλλoγος Λαγκάδας “Η Κυδιάντα” και η ομάδα προφορικής ιστορίας Xίου (ΟΠΙΧΙ) θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μικρά αποσπάσματα συνεντεύξεων από κατοίκους της Χίου, που με τις μαρτυρίες τους συνθέτουν ένα ζωντανό ψηφιδωτό μνήμης, προσφέρουν μια παρακαταθήκη ιστοριών και παραδόσεων στο νησί. Συνολικά, θα παρουσιαστούν δώδεκα ολιγόλεπτα αποσπάσματα συνεντεύξεων που έχουν δώσει κάτοικοι της Χίου από 83 μέχρι 103 ετών!

Την έναρξη θα κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας “Η Κυδιάντα”. Τα τελευταία χρόνια μέλη του Συλλόγου – κάποια από τα οποία τώρα συμμετέχουν και στην ΟΠΙΧΙ – συγκέντρωσαν συνεντεύξεις για τον χώρο μνήμης λαγκαδούσικης ναυτοσύνης και θα μιλήσουν για την εμπειρία τους αυτή, καθώς και για την αξία της προφορικής μαρτυρίας για τον χώρο τους. Θα ακολουθήσουν μικρά αποσπάσματα (2.50” – 7.00”) συνεντεύξεων της ΟΠΙΧΙ στο πλαίσιο καταγραφής ιστοριών ζωής που έχουν ξεκινήσει τα μέλη της σε όλη τη Χίο. Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες είναι από τον Άη Γιώργη Συκούση, το Βαρβάσι, το Βασιλεώνοικο, το Βροντάδο, τις Καρυές, την Καλαμωτή, την Καλλιμασιά και τα Μεστά.

Σε αυτή την πρώτη παρουσίαση θα ακούσουμε τους αφηγητές να μιλάνε για παιδικά παθήματα, για τη ζωή της γυναίκας ναυτικού, για μνήμες από την κατοχή, για το μαστίχι, για παραδόσεις που χάνονται, και να λένε ποιήματα ή τραγούδια. Πρόκειται για αποσπάσματα – χιουμοριστικά, συγκινητικά, αποκαλυπτικά, θυμοσοφικά – ενδεικτικά του πλούτου των ιστοριών που μοιράζονται, μια πρώτη παρουσίαση της δουλειάς που έχει ξεκινήσει να κάνει η ομάδα, ένα κάλεσμα να τη γνωρίσουμε. Κάποιοι/ες από τους συνεντευξιαζόμενους/ες θα είναι παρόντες/ούσες για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ενδεχομένως θα τεθούν.