Πρόσκληση της Υ.Α. στους ξενοδόχους της Χίου

Να νοικιάσουν δωμάτια για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων ζητά από τους ξενοδόχους της  Χίου η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία έχει ήδη βγάλει στον «αέρα» τον σχετικό διαγωνισμό της.

Η όξυνση του προβλήματος αξιοπρεπούς κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που διαμένουν στο νησί, αλλά και η προοπτική εκκένωσης και κατάργησης του καταυλισμού της Σούδας, έχει κινητοποιήσει την Υ.Α., που προτίθεται να προβεί σε γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του astraparis.gr, δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των δωματίων, είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, που προτίθεται να μισθώσει η Υ.Α. «Ζητάμε όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες», επισημαίνεται αρμοδίως.

Οι τυπικοί όροι που τίθενται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ορίζουν ως κατώτερο αριθμό για κάθε προσφορά τις τριάντα κλίνες, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, αλλά αυτό είναι μάλλον τυπικό, καθότι η Υ.Α. εμφανίζεται αποφασισμένη να δεχθεί προσφορές και με πολύ μικρότερο αριθμό κλινών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι προσφορές μπορούν να καταθέσουν και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Επιπλέον, στις προσφορές μπορεί να περιλαμβάνεται και η παροχή τριών γευμάτων ημερησίως (πρωί, μεσημέρι και βράδυ) για τους φιλοξενούμενους.

Πρόθεση της Υ.Α. είναι η σύναψη από τον Ιανουάριο του 2017 διμηνιαίων συμβάσεων, με προοπτική ανανέωσης έως και το τέλος του έτους, ενώ επισημαίνεται ότι θα ληφθεί υπόψη η επιθυμία των επιχειρηματιών να λειτουργήσουν κανονικά τις μονάδες τους για τον τουρισμό κατά την θερινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση οι μισθώσεις αυτές, επισημαίνουν, δεν θα επηρεάσουν την λειτουργία των μονάδων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εφόσον έτσι επιλέξουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος επισήμως θα δημοσιευθεί στον Τύπο, εντός των ημερών προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών την 21η Δεκεμβρίου 2016.

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Υ.Α.

Η Υ.Α. έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα για την συγκεκριμένη κίνησή της. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι όλες οι μισθώσεις ξενοδοχείων που έχει κάνει λειτουργούν χωρίς προβλήματα για τους επιχειρηματίες και για τους περίοικους, κάτι που αμβλύνει την διστακτικότητα των επιχειρηματιών να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Το δεύτερο αφορά την κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες του νησιού, με τις προοπτικές να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και για την προσεχή τουριστική περίοδο.

Η Υ.Α. με τις μισθώσεις αυτές φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει ένα μέρος των ζημιών στις επιχειρήσεις, κάτι που όχι απλά δεν περνά απαρατήρητο, αλλά φαίνεται ότι θέλγει αρκετούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Η διαθεσιμότητα της αγοράς

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις και τις «ντιρεκτίβες» να μην ενοικιασθούν δωμάτια στην Υ.Α. «για να μην απαξιωθεί το τουριστικό προϊόν της Χίου», πρέπει να διευκρινισθεί ότι η Ένωση Ξενοδόχων Χίου ουδεμία παρέμβαση επί του θέματος έχει ασκήσει ή κατεύθυνση έχει δώσει στα μέλη της. Υπάρχει σχετική απόφαση μόνον εκ μέρους του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί έμπειρος παράγοντας της ξενοδοχειακής αγοράς της Χίου, ουδείς μπορεί να εμποδίσει έναν επιχειρηματία να ασκήσει την δραστηριότητά του κατά τρόπο που εκείνος θεωρεί συμφερότερο για τον ίδιο και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας από όσους αντιτίθενται να τον βοηθήσει για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Ως προς την διαθεσιμότητα της αγοράς είναι επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι αν δεν μπουν στην υπόθεση μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ο αριθμός που μπορεί να εξασφαλισθεί από τα ξενοδοχεία δεν θα ξεπεράσει τις 100 κλίνες. Ωστόσο, προσθέτει, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν μπουν στην διαδικασία αυτή και οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος είναι μάλλον αισιόδοξος για την θετική έκβαση του εγχειρήματος της Υ.Α. και επισημαίνει ότι με τις μισθώσεις εκτός από τους επιχειρηματίες θα ωφεληθεί και το νησί συνολικά, αφού πολλές από τις εντάσεις που εκδηλώνονται στους καταυλισμούς έχουν ως αιτία και αφορμή τις κακές συνθήκες ή την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού εδώ

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια