Προσκρούουν τα σχέδια Μηταράκη για νέα δομή στις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ.

Επαναφέρουν…. στην τάξη οι δημοτικές παρατάξεις Χίος Μπροστά και Λαϊκή Συσπείρωση τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, που έσπευσε να «εργαλειοποιήσει» την δικαστική απόφαση για έξωση από την ΒΙΑΛ και απόδοση του ακινήτου στον δήμο Χίου, διακηρύσσοντας τον σχεδιασμό του περί νέας δομής στο νησί.

Οι δύο παρατάξεις του υπενθυμίζουν ότι ουδέποτε το δημοτικό συμβούλιο Χίου έχει πάρει απόφαση για την  δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αντιθέτως κατ΄ επανάληψη και ομοφώνως έχει ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας ενός μόνον χώρου δυναμικότητας έως 500 ατόμων, για την υποδοχή και την καταγραφή.

ΛΑΣ: Δεν πρόκειται να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε υπερδομή

«Εκδόθηκε η απόφαση από το πρωτοδικείο Χίου σχετικά με την απόδοση στον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ και του περιβάλλοντα χώρου αυτής.

Είναι μια απόφαση η οποία είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο προηγούμενο Δ.Σ. του δήμου Χίου  και δίνει ένα τέλος στην αγωνία, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και όλων των κατοίκων της Χίου, καθώς δρομολογείται το κλείσιμο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Δεν παύει, βέβαια, να είναι ημιτελής, αφού δε γίνεται άμεσα εκτελεστή και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό!!!

Προτού στεγνώσει το μελάνι, όμως, ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης, σαν έτοιμος από καιρό, ξαναβάζει το θέμα της δημιουργίας νέας δομής στη Χίο, χωρίς να χάσει λεπτό, και επαναφέρει εμμονικά την πολιτική του ίδιου και της κυβέρνησης της Ν.Δ., να στήσει στα νησιά δομές – φυλακές της Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά φυλακές και για τους ίδιους τους νησιώτες. 

Να του θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι το δημοτικό συμβούλιο ουδέποτε έλαβε απόφαση για δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας. Αντιθέτως, πολλές φορές και με ομοφωνία ψηφίστηκε η αποδοχή μόνο ενός χώρου υποδοχής και ταυτοποίησης, max 500 ατόμων.

Καταγγέλλουμε τη στάση και τις προθέσεις, τόσο του υπουργού, όσο και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για όσα προετοιμάζουν σε βάρος μας και σε βάρος των νησιών του Β.Α. Αιγαίου. Αναρωτιόμαστε, αν αυτό είναι ένα είδος τιμωρίας για την αντίσταση που προβάλλαμε, τόσο κατά την «εισβολή» των ΜΑΤ στο νησί μας, όσο και στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τα νησιά μας. 

Θα πρέπει να γνωρίζουν, όμως, παρά τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, από την οποία κινδυνεύουμε όλοι ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, δεν πρόκειται να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε υπερδομή. 

– Αγωνιζόμαστε για το κλείσιμο όλων των κέντρων πάνω στα νησιά μας.

– Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή και ανθρώπινα δικαιώματά τους .

– Να σταματήσουν τα εγκληματικά push backs της κυβέρνησης και του υπουργείου!

– Να μεταφερθεί το άσυλο στα συριακά σύνορα και στην Τουρκία, με ευθύνη του ΟΗΕ και από εκεί στις χώρες προορισμού.

– Καλούμε τους Χιώτες να μην εφησυχάζουν και να προετοιμάζονται να απαντήσουν και στην κυβέρνηση και στον υπουργό της!».

Χίος Μπροστά: Να τηρηθεί η υπόσχεση για άδειασμα της ΒΙΑΛ μέχρι το Πάσχα

«”Αξίωση της ιδιοκτησίας του δήμου (ΒΙΑΛ) και αξίωση από την πολιτεία του σεβασμού στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των δημοτών (π.χ. αποζημιώσεις, ασφάλεια”, έχει αποφασίσει ανάμεσα σε αρκετά άλλα κατ’ επανάληψη το δημοτικό συμβούλιο (Απόφαση 643/31-10-2019, με επαναβεβαίωση άλλες τρεις φορές (13/1, 10/2 και 21/2 του 2020) .

Η απόφαση του πρωτοδικείου Χίου έρχεται να επιβεβαιώσει το δίκαιο των αγώνων της χιακής κοινωνίας.

Αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που κάποιοι «βάφτισαν» γνωμοδοτικές, προκειμένου να αδρανήσουν και να συμμετέχουν σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς – γονατογραφήματα.

Η αρχική αυτή δικαίωση αποδεικνύει ότι μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του συνόλου των αποφάσεων του Δ.Σ., προκειμένου να προασπιστούμε την τοπική κοινωνία και την προοπτική της.

Για όλους τους Χιώτες αποτελεί άμεσο στόχο η πλήρης αποσυμφόρηση του νησιού, η λειτουργία μίας δομής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση με μέγιστη χωρητικότητα 500 ατόμων.

Καλούμε τον κ. υπουργό Μετανάστευσης να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για πλήρες άδειασμα της ΒΙΑΛ μέχρι το Πάσχα και την απόδοση του χώρου της στον δήμο, όπως και η δικαστική απόφαση ορίζει.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η απροθυμία της δημοτικής αρχής του κ. Κάρμαντζη να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αντί να επιλύει το πρόβλημα συμβάλλει στη μονιμοποίησή του. Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής στο νησί είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».