Προσοχή στους επιτήδειους συνιστά στους πολίτες το ΚΕΘΕΑ Χίου

Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες που δέχτηκαν από πολίτες της Χίου, οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στη Χίο, επιθυμούν να ενημερώσουν ότι τα άτομα που ζητούν χρήματα στο δρόμο, σε υπηρεσίες, καταστήματα και σπίτια, επικαλούμενα το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές του κοινότητες, δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματά του, αλλά εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων, προκειμένου να αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος.

Τα άτομα αυτά έχουν επινοήσει ποικίλους τρόπους για να εισπράττουν χρήματα, εκ των οποίων οι συνηθέστεροι είναι:

  1. Η πώληση περιοδικών αγνώστου προελεύσεως, ημερολογίων στο δρόμο, σε σπίτια, σε εκκλησίες, σε υπηρεσίες, σε καταστήματα και εταιρείες.
  2. Η δήθεν οικονομική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή κάποιας μονάδας με παροχή αποδείξεων χωρίς διάτρηση που φέρουν πλαστές σφραγίδες και ψεύτικο αριθμό φορολογικού μητρώου.
  3. Η επαιτεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μετάβαση ή η παραμονή σε κάποια θεραπευτική κοινότητα, μετάβαση και παραμονή που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν κ.ά.

Το ΚΕΘΕΑ Χίου προειδοποιεί το κοινό και εφιστά την προσοχή του για την αποφυγή εκμετάλλευσης και απάτης από τα άτομα αυτά. Το φαινόμενο είναι παλιό και έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ενημερώνει, επίσης, ότι όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και ότι οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους δεν χρειάζεται να καταβάλλουν χρήματα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για την ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματος.

Επισημαίνεται ιδίως, ότι η παροχή χρημάτων σε χρήστες ουσιών, που επίσης επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από τους πολίτες με τους παραπάνω τρόπους, δεν τους προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα που θα προσφερθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ουσιών. Εάν οι πολίτες επιθυμούν, ωστόσο, να προσφέρουν κάτι στους χρήστες που τους προσεγγίζουν, είναι προτιμότερο να τους παρέχουν τροφή.

Στοιχεία Επικοινωνίας με τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στη Χίο:

Συμβουλευτικό Κέντρο Χίου

Κοντογιάννη 6

Τ: 2271083027

e-mail: chios@kethea-nostos.gr

 

Πολυδύναμο Κέντρο Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο

Κοντογιάννη 8

Τ: 2271042507

e-mail: chiospol@kethea-nostos.gr