Προτάσεις για τα… σκουπίδια

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Προβληματίζεται, λέει, η δημοτική αρχή για το κατά πόσον είναι δίκαιο το σημερινό και ισχύον σε όλη την Ελλάδα σύστημα καθορισμού του ύψους των ανταποδοτικών τελών, τουτέστιν των τελών καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την επιφάνεια του ακινήτου.

Προς τούτο θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η «συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης πιθανών μεθόδων καθορισμού των ανταποδοτικών τελών».

Τίθεται εν προκειμένω π.χ. το ερώτημα κατά πόσον είναι δίκαιον να πληρώνει το ίδιο ένα διαμέρισμα 150 τ.μ. που κατοικείται από δύο άτομα και ένα αντίστοιχο που κατοικείται από 5 άτομα.

Εικάζεται ότι μια οικογένεια πέντε ατόμων παράγει περισσότερα σκουπίδια από εκείνην των δύο και σίγουρα επωφελείται επί πέντε τον δημοτικό φωτισμό και τις άλλες υπηρεσίες του δήμου, που ενσωματώνονται και πληρώνονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά κενά, αλλά και ανυπέρβλητα εμπόδια.

Δεν γνωρίζουμε ποιος είχε την φαεινή ιδέα, αλλά είναι δυνατόν να ξεκινήσει τέτοια διαδικασία που συνεπάγεται πλήθος προβλημάτων και δυσκολιών, όπως από το πώς θα δηλωθούν οι ένοικοι κι αν κάποιοι θέλουν ή μπορούν να δηλωθούν (προσωπικά δεδομένα), πώς θα ελεγχθεί η ακρίβεια της δήλωσης, πώς θα οριστεί το τέλος για ένα διαμέρισμα των 150 τ.μ. με έναν ένοικο και ένα των 50 τ.μ. με επίσης έναν ένοικο (ίσια κι όμοια είναι;), πώς θα χρεωθεί ένα εξοχικό του σαββατοκύριακου ή των θερινών διακοπών και πώς τούτο μπορεί να ελεγχθεί και πλήθος άλλων που παρέλκει να αναφερθούν.

Επειδή, λοιπόν, ούτε με αλγόριθμους δεν δύναται να προκύψει εφικτή προς υλοποίηση πρόταση, θα λέγαμε ότι το καλύτερο είναι να γίνεται σωστά η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων και να είναι καθαρή η πόλη της Χίου, που δεν είναι, έστω κι αν πληρώνουμε κάτι παραπάνω, ακόμα και… αδίκως.

Σχόλια
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com