Πρωταθλητές οι Χιώτες στην αιμοδοσία – Δεν καταργούνται τα κέντρα στα νησιά

«Δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης των κέντρων αιμοδοσίας στα νησιά. Αυτό θα ήταν παράλογο. Τα νησιά πρέπει να έχουν επάρκεια και αυτάρκεια», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στη Χίο, το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024.

Απαντώντας στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να καταργεί τα κέντρα αιμοδοσίας στα νησιά ο κ. Κατσίβελας  εξήγησε ότι ο σχεδιασμός αφορά μόνο το κέντρο σε αρχικό στάδιο με επέκταση στη Στερεά Ελλάδα και δημιουργία αντίστοιχου κέντρου αιμοδοσίας στην Θεσσαλονίκη και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά στα νησιά αυτός ο σχεδιασμός. Η ζωή επιβάλλει όλα τα νησιά να έχουν την αυτοτέλειά τους. Αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί με ό,τι κόστος και να έχει, είπε χαρακτηριστικά.

 

Μαζί με την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Έλενα Κανταράκη, την διευθύντρια της αιμοδοσίας κα Χρυσάνθη Κάκαρη και την διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας κα Χρυσούλα Σταυροπούλου αναφέρθηκαν στην σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στην αιμοδοσία της Χίου, στην προσφορά των Χιωτών, η οποία ξεπερνά τον πανελλαδικό μέσο όρο και στην σπουδαιότητα της προσφοράς σε αίμα.

Ζητούμενο είναι η επάρκεια αίματος σε όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ στη Χίο το 75% του αίματος που συγκεντρώνεται προέρχεται από εθελοντές με την υπόλοιπη Ελλάδα να έχει μέσο όρο περίπου 68%.

Διαβεβαιώσεις και στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (EKEA) κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία του Ι.Σ. Χίου.

Κοινή πεποίθηση αποτέλεσε ότι το τμήμα αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Χίου επιτελεί το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γι’ αυτό και επιβραβεύεται με την μαζική εθελοντική προσφορά των κατοίκων της Χίου.

Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της αιμοδοσίας στη Χίο και συμφωνήθηκε να αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ ότι δεν ευσταθούν τα σενάρια τροποποίησης του καθεστώτος διαχείρισης των μονάδων αίματος στο νησί μας.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου με την αφορμή του δελτίου Τύπου εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο προς το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του «Σκυλιτσείου» νοσοκομείου όσο και προς τους εθελοντές αιμοδότες του νησιού για την πολύτιμη προσφορά τους.