Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου της Χίου

Σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου της Χίου καλούν το Εργατικό Κέντρο Χίου και το νομαρχιακό τμήμα χίου της ΑΔΕΔΥ, την πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη) και ώρα 11 το πρωί.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει τα εξής:

Η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας και με αισιοδοξία προχωράμε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες εργάτες στο Σικάγο, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής, οι 6 ηρωικοί αγωνιστές της Κεφαλονιάς, οι καπνεργάτες και καπνεργάτριες του ματωμένου Μάη του’36 στη κορύφωση της ταξικής πάλης στη χώρα μας στον μεσοπόλεμο, οι χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση!

Πρωτομαγιά είναι ο φάρος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης πού φωτίζει με τα πιο λαμπρά χρώματα τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της ασυμβίβαστης πάλης των βιοπαλαιστών ενάντια σε όλα και  όσους τους μαυρίζουν τη ζωή και την ψυχή.

Η 1η του Μάη είναι η μέρα που σηκώνουμε το ανάστημα και τη γροθιά μας απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να  μείνουμε στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε αυταπάτες  επιλογής του “μικρότερου κακού”.

Απέναντι στο συνονθύλευμα κάθε πολιτικής απόχρωσης που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, τη λογική της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων, των «ξεπερασμένων» απεργιών. Ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, το πέτυχαν μόνο με τον αγώνα τους! Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζουμε και σήμερα, 138 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο που αγωνίστηκαν για το 8ωρο. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά μέχρι οι λαοί να νικήσουν!

Συνάδελφοι-σες,

Οι εργαζόμενοι και στη Χίο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό !

Τα γνωρίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που αγωνιούν για το ενοίκιο, το κόστος μεταφορών, οι εργαζόμενοι στον δήμο, στο νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, που ζουν την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών. Τα γνωρίζουν οι συμβασιούχοι που απολύονται, όταν το διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στη πρώτη γραμμή μάχης. Τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πού ζουν τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας και οι αυτοαπασχολούμενοι, που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα χρέη να τρέχουν. Τα μικρομάγαζα που στενάζουν.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές !!!

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα «άλλα Τέμπη» που βρίσκονται παντού γύρω μας, γιατί η ζωή μας μπαίνει στο ζύγι του κόστους. Δεν θα ανεχτούμε ότι στους χώρους δουλειάς, κάθε τρεις μέρες έχουμε έναν νεκρό, που φορτώνουν τάχα σε «το ανθρώπινο λάθος». Δεν θα ανεχτούμε τη «βροχή σοβάδων» σε σχολεία, με μαθητές που στοιβάζονται στα κοντέινερ και τρέχουν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προαύλια. Σε σχολεία μη προσβάσιμα από  άτομα με κινητικά προβλήματα, χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση.

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του νοσοκομείου Χίου. Τη περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία. Δεν θα ανεχτούμε να μας παίρνουν τα σπίτια τα κοράκια των τραπεζών. 

Καλούμε σε κοινό αγώνα την 1η Μάη όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος στο νησί μας, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους απασχολούμενους, τις γυναίκες, τη  νεολαία, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε η πρωτομαγιά να αποτελέσει συνέχεια των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις 28 Φλεβάρη και 17 Απρίλη (κόντρα στη συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ  και ΑΔΕΔΥ) ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, την ακρίβεια τους χαμηλούς μισθούς, την εξαθλίωση…για να ηχήσει ξανά το σύνθημα: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.

Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Να σταματήσει η επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία  και Μ. Ανατολή που μετατρέπει το λαό μας σε στόχο και τη χώρα μας συμμέτοχο στο έγκλημα. Να σταματήσει επιτέλους το έγκλημα της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ! ” Λευτεριά στη Παλαιστίνη”! “Μένουμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας “

Διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις στους μισθούς(10%) και τις συντάξεις, υπογραφή ΣΣΕ, ξεπάγωμα των τριετιών.
 • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων και στο Δημόσιο.
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία.
 • Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016 – 17.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
 • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).
 • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
 • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να τη μετατρέψει σε κινητή εορτή του υπουργείου.

Ανακοινώσεις για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση εξέδωσαν, επίσης, ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σωματείο συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου και ο Σ’υλλογος Γυναικών Χίου.