Πρωτοβουλία για την δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου
Πρωτοβουλία για την δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου οργανώνοντας σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου.
Καλούνται όποιοι και όποιες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και ακολούθως να συμμετέχουν στην ομάδα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με αποστολή μηνύματος στην κ. Καλλιόπη Λιαδή (opichiou@gmail.com) που έχει αναλάβει το συντονισμό της οργάνωσης του. Αφού υπάρξει ένας πυρήνας ενδιαφερόμενων θα οργανωθεί το σεμινάριο και θα ανακοινωθούν ο χρόνος και ο χώρος διεξαγωγής του.
Το σεμινάριο θα προσφερθεί δωρεάν και η συμμετοχή στην Ομάδα θα είναι εθελοντική. Η παρακολούθηση του είναι ανεξάρτητη από τη συμμετοχή στην Ομάδα (δεν την καθιστά υποχρεωτική).
Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ιδρύονται σε γειτονιές αλλά και σε ευρύτερες περιοχές από εθελοντές κατοίκους των περιοχών αυτών. Οι συνεντευξιαζόμενοι συνήθως είναι μέλη της κοινότητας. Στην Ελλάδα Ομάδες Προφορικής Ιστορίας πρωτοσυγκροτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά από το 2011, την περίοδο της κρίσης και της ανάγκης να καταγραφούν η καθημερινότητα και οι ραγδαίες αλλαγές που βιώνει ο καθημερινός άνθρωπος, δημιουργήθηκαν πολλές νέες ομάδες που παραμένουν δραστήριες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από τριάντα ΟΠΙ που λειτουργούν αυτόνομα αλλά και συνεργάζονται μέσω του συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας σε διάφορες δράσεις με σημαντικότερη τις γιορτές προφορικής ιστορίας όπου παρουσιάζουν πλευρές της δουλειάς τους. Κάποιες ομάδες παίρνουν συνεντεύξεις ζωής, άλλες μπορεί να έχουν θεματικές (π.χ. οικονομική κρίση, κατοχή, αποβιομηχανοποίηση, η μαύρη σταφίδα κ.ά.) ενώ άλλες συνδυάζουν και τα δύο.
Η προφορική ιστορία εμπεριέχει, κυρίως, μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων, κατά κανόνα ηλικιωμένων αλλά όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή “αόρατων” ομάδων της κοινωνίας (παιδιών, γυναικών, μεταναστών), να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί η μνήμη και η πρόσληψη του παρελθόντος ώστε να φωτιστεί η ιστορία από περισσότερες από μία οπτικές και να δημιουργηθεί μια “συλλογική μνήμη”. Πρόκειται για την καταγραφή της ιστορίας “από κάτω”.