Πρωτοβουλία της Συμπαράταξης Πολιτών για τη διάσωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αναλαμβάνει δράση η “Συμπαράταξη Πολιτών” προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους φορείς με τελικό στόχο να ανατραπεί η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά την εφαρμογή του “νόμου Κεραμέως”, που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των φοιτητών.

Με πρωτοβουλία που απευθύνεται σε βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, πανεπιστημιακούς και φορείς η “Συμπαράταξη Πολιτών” ζητά την έκδοση ψηφίσματος και υπογραφή του από όλους τους προαναφερόμενους με τελικό στόχο να παρθούν πίσω οι επίμαχες διατάξεις.

Ο συνδυασμός του Γιάννη Σπιλάνη που ήταν από τους πρώτους που είχαν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου, έχει προετοιμάσει ένα προσχέδιο το οποίο θα πάρει την τελική του μορφή μετά από τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 στον σύνδεσμο:https://us02web.zoom.us/j/83185682306?pwd=a2NYbFk5dVFIakhoNngzUE1SNnYwZz09

Το κείμενο έχει ως εξής:

Ψήφισμα για την ανατροπή της πορείας απαξίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου της μεγαλύτερης αναπτυξιακής και εθνικής επένδυσης στα νησιά μας

Η απώλεια του 50% περίπου των εισακτέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη με βάση τον σχετικό νόμο της Κυβέρνησης. Η τελική μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω του ισχύοντος συστήματος μεταγραφών, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που δεν επιτρέπει στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες να υποστούν το βάρος των εξόδων από την παραμονή των παιδιών τους στα νησιά μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τη Περιφερειακή Αρχή να φέρει το θέμα στο ΠΣ ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της μεγαλύτερη επένδυσης που έχει γίνει στα νησιά μας τα τελευταία 40 χρόνια. Είχαμε τονίσει τότε ότι:

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:

  • Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας,
  • Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών, όπου και όταν του ζητηθεί.
  • Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν και να μείνουν στα νησιά μας.
  • Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
  • Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας, από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη 3οβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβε τα όνειρα.
  • Συμβάλλει ως ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους και με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει.

Σήμερα, και πριν την έναρξη των εγγραφών υπάρχει περιθώριο ανατροπής της κατάστασης αυτής αρκεί να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση που έχει επιδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις.

Για αυτό ζητάμε από τη Κυβέρνηση  να αποφασιστούν άμεσα:

  • νομοθετικά μέτρα ώστε οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι τόσοι όσοι ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγεται σωστό ακαδημαϊκό έργο.

–     αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (πχ. επέκταση της σίτισης, χρηματοδότηση για αγορά ξενοδοχείων, επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών).

 

–     υποστήριξη της δράσης του Πανεπιστημίου προς ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών τόσο προς τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου που θα βελτιώνουν την ευημερία των κατοίκων τους και την ελκυστικότητα τους, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και τη διεθνή του παρουσία στα καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει και βρίσκονται στην αιχμή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της παγκόσμιας κοινότητας”.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια