Ψάρι στο φούρνο

Μπορεί να είμαστε σε νησί, μπορεί το ψάρι να είναι ότι καλύτερο για τη διατροφή μας, αλλά οι περισσότεροι για διάφορους λόγους, δεν τρώμε συχνά ψάρι ή το περιορίζουμε σε μια φορά την εβδομάδα κι αυτό σε κανένα ταβερνάκι. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν απαιτεί κόπο, τηγάνισμα ή ότι άλλο μας κάνει τη ζωή δύσκολη στο μαγείρεμα των ψαριών, πολύ δε περισσότερο τώρα που υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε το ψάρι καθαρισμένο κι έτοιμο για ψήσιμο.

Υλικά

1-1 1/2 κιλό ψάρι σε φέτες ή δύο-τρία ολόκληρα
4 ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
6 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
2 φύλλα δάφνης
1 κοφτή κουταλιά θυμάρι
1 φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε το ψάρι. Αν είναι ολόκληρο, κάνουμε μια κάθετη χαρακιά στο πιο παχύ σημείο του, από κάθε πλευρά. Το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με το λεμόνι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Πολτοποιούμε τις τρεις ντομάτες και κόβουμε την άλλη σε φέτες. Αναμειγνύουμε τον πολτό ντομάτας με το σκόρδο, τον περισσότερο μαϊντανό, 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα σπασμένα, το θυμάρι, αλάτι και αρκετό πιπέρι. Στρώνουμε στο σκεύος μας τα κρεμμύδια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ακουμπάμε επάνω τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε από πάνω και γύρω- γύρω το μείγμα της ντομάτας. Ακουμπάμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά. Ελέγχουμε ενδιάμεσα αν χρειάζεται υγρά.

 

Σχόλια