Ψήφισμα του Δ.Σ. Χίου για τον θάνατο του Νικολάου Αμύγδαλου

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, συνήλθε σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.30 μ.μ., επί τω αγγέλματι του θανάτου του συμπατριώτη μας επίτιμου προέδρου εφετών Νικολάου Αμύγδαλου  και αποφάσισε τα εξής:

1. Την σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος:

«Ο εκλιπών υπήρξε σπουδαίος άνθρωπος και ανώτατος δικαστής. Γεννημένος το 1936 στη Διδύμα της Χίου, έλαβε τη γυμνασιακή του εκπαίδευση στην Καλαμωτή της Χίου, που ιδιαίτερα αγάπησε. Αποφοιτώντας από την Νομική Σχολή στόχευσε με πάθος και πίστη να υπηρετήσει από θέση ευθύνης την δικαιοσύνη ως δικαστής. Με αυτή του την ιδιότητα άφησε το δικό του ιδιαίτερο «αποτύπωμα» σαν δικαστής καριέρας, τόσο με τη νομομάθειά του, όσο και με το ευρύ φάσμα των γνώσεων που είχε, αλλά και με την φιλαλληλία και την φιλανθρωπία που κυριαρχούσαν στην προσωπικότητά του, αφού υπήρξε κατά γενική ομολογία ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές και ευγένεια που αντικατοπτριζόταν, σ΄ ένα ήρεμο καλοσυνάτο χαμόγελο, σαν μια στιγμή συνάντησης ανάμεσα στον Θεό και τα καθ΄ ημάς. Οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών, έγραψε τη δική του διαδρομή στα έδρανα της δικαιοσύνης από πολλές θέσεις ευθύνης και αναδείχθηκε σε πρόεδρο εφετών και αναγορεύθηκε σε επί τιμή πρόεδρο εφετών στη συνέχεια, έτσι καθώς άρμοζε σε έναν αδέκαστο που υπηρέτησε  τη δικαιοσύνη σχεδόν σαράντα χρόνια, ενώ και η εκκλησία τον τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου από τον μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο για την αφοσίωσή του στην ορθοδοξία και στην πίστη του. Θα ήταν δε παράλειψη να μην αναφερθούμε στην αγάπη του για το νησί και τους ανθρώπους του, για τις Διδύμες και την Καλαμωτή, τα χωριά που σηματοδότησαν τον ερχομό του στη ζωή και τα χρόνια της νιότης του, μια αγάπη που διαχρονικά κράτησε σαν φυλακτό μέχρι το τέλος του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

2. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος  επίτιμου προέδρου εφετών Νικολάου Αμυγδάλου αποδίδει ποσό αξίας 100 ευρώ υπέρ του φιλοπτώχου ταμείου μητρόπολης Χίου και διαβιβάζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αποστέλλοντας το παρόν ψήφισμα – που θα δώσει προς δημοσίευση στον τοπικό Τύπο – στα παιδιά του, Πόλυ, Ιάκωβο και Κωνσταντίνο.

Σχόλια