Πυρά Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη από το ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές

Ο πρωθυπουργός «αντί να δηλητηριάζει και να διχάζει» τον λαό με θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί να άρει το απόρρητο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με πολλές (αρνητικές) αναφορές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διανθίστηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σχετικά με το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπώνπου έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα, φέρνοντας σε δεινή θέση την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα τής εις βάρος του παρακολούθησης και στον «σκοτεινό» ρόλο της κυβέρνησης και της ΕΥΠ. Αφού τόνισε ότι ο στόχος της παρακολούθησης ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ίδιο να ενημερωθεί από την ΕΥΠ, λέγοντας με νόημα: «Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του». Ουσιαστικά, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του ζητά να νομιμοποιήσει μια παρανομία.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «αντί να δηλητηριάζει και να διχάζει» τον λαό με θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί να άρει το απόρρητο, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε ήδη το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τη χρήση των λογισμικών παρακολούθησης.

«Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία», επισήμανε εύλογα ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια «νέα κανονικότητα», όπου οι παρακολουθήσεις θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες.

O κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου που να θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πρωτοπορήσει στον αγώνα αυτό για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των υποκλοπών βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., με Ευρωπαίους αξιωματούχους να τονίζουν πως η Κομισιόν συγκεντρώνει στοιχεία και θα αξιολογήσει το θέμα. Την Τετάρτη αναμένονται προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων υποκλοπών στην Ε.Ε.

Κατά τη συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αρκετοί Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Ν. Ανδρουλάκη, εκτόξευσαν βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τόνισαν πως με τα λογισμικά παρακολούθησης κλονίζεται η δημοκρατία στην Ε.Ε.

► Η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο:

 

Η ομιλία Ανδρουλάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί χάρη σε αυτές έγινε γνωστή η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το λογισμικό Predator.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, από τις έρευνες της Αρχής Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μία ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε χάρη στην παράταξή μας, τις ίδιες ημέρες  η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεκίνησε να παρακολουθεί το τηλέφωνό μου. Μία παρακολούθηση που κατά διαβολική σύμπτωση διήρκησε χρονικά όσο και η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και εκλέχτηκα πρόεδρος. Ο στόχος τους η αυτονομία της παράταξης.

Ο πρωθυπουργός με κάλεσε και χθες να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε, την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου. Γιατί άραγε; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

O πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης, πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάση της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών. Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε.

Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους.

Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο «μεγάλος αδελφός». Η αίρεση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα μίας αόριστης και απόρρητης εθνικής ανάγκης

Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.

Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, ενισχύοντας περεταίρω τη δύναμή τους. Καλώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και όλους τους συναδέλφους να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον νέο αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR