Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στις Αψηλές – Συνεχίζει η πυρκαγιά το καταστροφικό της έργο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:10 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντών στα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αψηλές. Με τη δύση του ηλίου οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έμειναν χωρίς τη συνδρομή των εναέριων μέσων και η νύχτα καθώς και το δύσβατο της περιοχής κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι ήδη μετρούν σχεδόν 12 ώρες στη μάχη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 1 Ιουλίου 2024 στην περιοχή Μετόχι της Σιδηρούντας από κάποιον ο οποίος εκτελούσε γεωργικές εργασίες. Μάλιστα ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί και ήδη ανακρίνεται από το αρμόδιο τμήμα της πυροσβεστικής με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρνείται κάθε ανάμειξη.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς η νύχτα αναμένεται δύσκολη, ήδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 5 πυροσβέστες τραυματίες με εγκαύματα, χωρίς η κατάσταση τους να εμπνέει ανησυχία. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, ενώ αναμένεται η  ενίσχυση των δυναμεων τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

https://www.facebook.com/share/v/6EvnCEwsPjRx1njb/?mibextid=WC7FNe

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:43

Με επίγειες και εναέριες δυνάμεις δυο ελικόπτερα, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα  τύπου Air Tractor και δυο καναντερ παλεύουν με τις φλόγες για την αποτροπή της επέκτασσης της πυρκαγιάς στις Αψηλές με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στο νησί.

Εντωμεταξύ πληροφορίες αναφέρουν για τραυματισμούς 5 πυροσβεστών στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς κι ενός συνταξιούχου πυροσβέστη


Air Tractor

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13: 48 Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Μετόχι της Σιδηρούντας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο κι επικίνδυνο μέτωπο που κατευθύνεται προς τις Αψηλές με μεγάλο κίνδυνο για το δάσος ενώ τα αεροπλάνα  ξεκίνησαν με καθυστέρηση να κάνουν ρίψη στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Να σημειωθεί ότι στη δύναμη των εναέριων μέσων προστέθηκαν και 2 καναντέρ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12: 55 Ανθρώπινο χέρι φαίνεται ότι είναι πίσω από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μετόχι στη Σιδηρούντα της Χίου. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα κάποιος έβαλε φωτιά για να κάψει υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών. Ο φερόμενος δράστης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διαμένει στην Σιδηρούντα, χωρίς να κατάγεται από το χωριό,  αναζητείται από την Αστυνομία

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12: 24 Τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μετόχι, ωστόσο λόγω του τύπου τους και του μικρού τους μεγέθους και επειδή ως φαίνεται “γεμίζουν” νερό από τη νότια πλευρά του νησιού, καθυστερούν τις ρίψεις. Δοκίμασαν ανεφοδιασμό από την Καρύντα και πλέον για κοντίτερα επιχειρούν ανεφοδιασμός από Καρδάμυλα και Λαγκάδα

ιΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12: 11 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Μετόχι της Σιδηρούντας. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πέσει στη μάχη με τις φλόγες, ενώ υπάρχει και η συνδρομή  μόλις ενός ελικοπτέρου.

Η συγκεκριμένη δεν μπορει να αντιμετωπιστεί μόνο με επίγεια μέσα αφού δεν υπάρχει πρόσβαση για την Πυροσβεστική κι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

https://fb.watch/t2bkDjIctf/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:44

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Μετόχι. Ενεργοποίηση από το 112 για απομάκρθσνη των κατοίκων από την περιοχή. Το μήνυμα  το οποίο ενημέρωνε: Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Μετόχι #Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου.

11:13 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας 1η Ιουλίου 2024 στο Μετόχι της Σιδηρούντας θέτοντας σε πλήρη συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Η πυρκαγιά φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων για την κατάσβεση της.