Πυρκαγιές: Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα και για εμπρηστές εξ αμελείας

Στη φυλακή θα οδηγούνται όσοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό έστω και από αμέλεια – είναι οι περισσότεροι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα – όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φλωρίδης στο εξής θα σταματήσει η γενικευμένη ατιμωρησία που πλήττει βάναυσα το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, καθώς δεν πηγαίνει κανένας στη φυλακή από όσους συλλαμβάνονται για εγκληματικές αμέλειες που οδηγούν σε καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει μεταβολή στην ποινική νομοθεσία, ώστε εκτός από τους εμπρηστές από πρόθεση που ήδη τιμωρούνται αυστηρά, και οι εξ αμελείας να μπαίνουν φυλακή, όταν θα καταδικάζονται από συγκεκριμένες ποινές και πάνω.

Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που θα αυστηροποιηθούν σε ό,τι αφορά την έκτιση των ποινών, η κυβέρνηση εξήγγειλε δια του κ. Κικίλια σημαντική αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλονται στους εμπρηστές, καθώς ως σήμερα τα πρόστιμα ήταν πραγματικά αστεία.

Αναλυτικά η δήλωση Φλωρίδη:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση. Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».

Κυβερνητικό σχέδιο για τον καθαρισμό των δασών

Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε η «Κ» την Κυριακή, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα θέματα πρόληψης πυρκαγιών, που έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη και αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τον προσεχή χειμώνα, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τα επόμενα καλοκαίρια που προβλέπονται το ίδιο δυσοίωνα με το φετινό.

Στο υπουργείο Ενέργειας θεωρούν πως το βασικό κλειδί για την πρόληψη είναι η αφαίρεση της τεράστιας βιομάζας που αποτελεί εύφλεκτη ύλη και η οποία έχει συσσωρευτεί στα δάση, αποτέλεσμα τόσο και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μικρότερης, σε σχέση με το παρελθόν, εκχέρσωσης. Η αφαίρεση αυτής της βιομάζας μπορεί να γίνει κατά κανόνα από Δασικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μοντέλο επένδυσης στα δάση, όπου η βιομάζα που θα βγαίνει θα αξιοποιείται για να γίνει βιοκαύσιμα και αγροτική βιομάζα. Για να γίνει αυτό είναι κρίσιμο το κράτος να βρει νέους πόρους και να δίνει οικονομικά κίνητρα σε όποιον συλλέγει αυτή τη βιομάζα, ώστε να αφαιρείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος όγκος.

Οποιος επωφελείται από αυτά τα κίνητρα θα αναλαμβάνει παράλληλα την υποχρέωση για τον καθαρισμό δασών και σε άλλες περιοχές. Αυτό θεωρείται κρίσιμο καθώς το μεγαλύτερο μέρος βιομάζας έχουν τα δάση της Βόρειας Ελλάδας και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ως αντίβαρο υποχρέωση καθαρισμού δασών και στη Νότια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θέτει πλέον σε άμεση προτεραιότητα το θέμα του καθαρισμού των δασών και της πρόληψης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το σχέδιο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση θα παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο ώστε να μπει σε δράση σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το σχέδιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο πως θα πετύχει, αν σκεφτεί κανείς πως φέτος δαπανήθηκε ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που δαπανούσαμε επί σειρά ετών για τον καθαρισμό των δασών: 100 εκατ. ευρώ αντί για 20 εκατ. ευρώ και πάλι αντιμετωπίσαμε μεγάλες πυρκαγιές.

Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Οι άλλοι δύο πυλώνες

Το τρίπτυχο αυτό πλην της εκμετάλλευσης της βιομάζας που προαναφέρθηκε περιλαμβάνει, επίσης, τη διάνοιξη δασικών δρόμων. «Ηδη υπάρχουν αρκετοί, αλλά χρειάζεται να γίνει καλύτερη δουλειά», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, καθώς πολλοί σήμερα είναι απροσπέλαστοι και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν μπορεί να περάσει όχημα. Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας για την πρόληψη είναι η δημιουργία μεγαλύτερων και περισσότερων αντιπυρικών ζωνών που θα είναι επαρκείς να «σταματήσουν» μεγάλες φωτιές σαν αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα δάση εκτός από εγκαταλελειμμένα δεν έχουν αυτή τη στιγμή τις αντιπυρικές ζώνες που χρειάζονται ως γραμμή άμυνας.

πηγη: kathimerini.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ