«”Γιατί η μοναξιά μου θεωρείται ασφαλής χώρα”: Αγώνες αιτούντων άσυλο και τοπικές αντιδράσεις στο συνοριακό καθεστώς της Χίου (2015-2016)»

Το βιβλίο «“Γιατί η μοναξιά μου θεωρείται ασφαλής χώρα”: Αγώνες αιτούντων άσυλο και τοπικές αντιδράσεις στο συνοριακό καθεστώς της Χίου (2015-2016)», παρουσιάζεται στον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Τέλης Τύμπας, καθηγητής ΕΚΠΑ, και ο Νίκος Σούζας και η Ιουλία Μέρμηγκα, μέλη της συγγραφικής ομάδας.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο των Νίκου Σούζα, Ιουλίας Μέρμηγκα και Τζότζο Διακουμάκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψηφίδες» ερευνά όσα συνέβησαν στη νησί μας με άξονα το προσφυγικό ζήτημα τη διετία 2015 – 2016. Το βιβλίο θέτει ερωτήματα όπως πώς περάσαμε από τα πρώτα προσφυγικά κύματα και την πολύμορφη αλληλεγγύη του 2015 στην έξαρση των αντιδράσεων μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 φτάνοντας ως την εξαπόλυση ρατσιστικών πογκρόμ. Οι συγγραφείς ερευνούν πώς διαπλέκονται οι μηχανισμοί ασφαλείας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη διακυβέρνηση του συνόρου ενώ, μεταξύ άλλων, εξετάζουν και τον ρόλο των αγώνων των ίδιων των αιτούντων άσυλο.

Μετά τις αρχικές εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση για το ίδιο το βιβλίο αλλά και την κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα σήμερα: την εγκληματική πολιτική των pushbacks, τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, το κίνημα αλληλεγγύης, την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής από την κυβέρνηση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια