
“Μάθημα” αντιμονίου αντί διαβούλευσης στο Ομήρειο
Το δεύτερο μέρος της προδιαγεγραμμένης πορείας των υπηρεσιακών παραγόντων για την υποτιθέμενη διαβούλευση για το αντιμόνιο του Κεράμου, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024 στο Ομήρειο.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, προσπάθησαν κατ’ επανάληψη να πείσουν τον κόσμο πως τίποτα δεν είναι ήδη αποφασισμένο, ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού και ύστερα από την έρευνα για να αποδειχθεί αν το αντιμόνιο της Χίου είναι αξιοποιήσιμο ή όχι.
Αναλώθηκαν και ανάλωσαν τον χρόνο της συνάντησης σε παρουσιάσεις power point, σε μια επιτηδευμένη προσπάθεια να αποφύγουν τις ερωτήσεις του κόσμου και βέβαια τις τοποθετήσεις και με δυο λόγια αρκέστηκαν σε έναν μονόλο για τα αντισταθμιστικά και άλλα οφέλη για την περιοχή χωρίς να δώσουν χώρο στον διάλογο.
Ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, επανέλαβε πως ενημερώθηκε σχετικά από τις εφημερίδες και γι αυτό προκάλεσε την επίσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ ζήτησε να δοθεί “χώρος” και για τη δημιουργία μουσείου μεταλλείων του Κεράμου.
Αστερίσκους έβαλε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Βρουλής τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία, ενώ ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Μιχαηλίδης έμεινε στην έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα.
Στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια εξόρυξης αντιμονιου αναφέρθηκε η υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, υποστηρίζοντας προς η παρουσία της στο νησί δεν έχει να κάνει με παρουσίαση προτετελεσμένων αποφάσεων αλλά με την έναρξη του διαλόγου για το ενδεχόμενο της εξόρυξης με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως έγινε στην Πελοπόννησο.
Από την επιχειρηματολογία τη δική της αλλά και των υπολοίπων δεν έλειψαν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, τα έμμεσα όπως τα χαρακτήρισαν οφέλη από την απασχόληση και την παραμονή των εργαζόμενων στην περιοχή κλ.π.
Στον ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι ομιλίες των υπηρεσιακών παραγόντων που υποσχέθηκαν γη και ύδωρ, πως θα τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ότι δεν υπάρχει θέμα προστασίας του περιβάλλοντος αφού όλα θα γίνονται υπόγεια, πως θα τηρούνται όλοι οι διεθνείς κανονισμοί, πως οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι στα ύψη, πως η πολιτεία θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των κατοίκων, πως αν δεν το θέλουμε στη Χίο θα το κάνουν αλλού, ακόμη και ο Γιώργος Καλουτάς χρησιμοποιήθηκε από τους ομιλητές για να πείσουν.
Χαρακτήρισαν δε τη διαδικασία ευρεία, ανοικτή, διαφανή και με διαβούλευση, η τελευταία όμως έληξε άδοξα αφού την ώρα των τοποθετήσεων του κοινού αποχώρησαν οι “φιλοξενούμενοι”.