“Ο κ. Αρκαντίν” από την Κινηματογραφική Λέσχη στο Περιβόλι

Με το κλασικό αριστούργημα του Όρσον Γουέλς, “Ο κ. Αρκαντίν” συνεχίζει τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 στο Περιβόλι, στις 21.00.

Ο μυστηριώδης και πάμπλουτος Αρκάντιν (Όρσον Γουέλς) αναθέτει στον τυχοδιώκτη Βαν Στράτεν (Ρόμπερτ Άρντεν) να ερευνήσει το σκοτεινό του παρελθόν. Όμως όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία χάνουν ένα-ένα τη ζωή τους…

   Ο Όρσον Γουέλς, εξόριστος πλέον από ένα Χόλυγουντ μόνιμα εχθρικό απέναντι στην ιδιοφυία του και τις καινοτομίες που εισήγαγε στον κινηματογράφο, βρίσκει καταφύγιο στην Ευρώπη για να γυρίσει τον Κο Αρκάντιν, μια μπαρόκ, νουάρ εκδοχή του Πολίτη Κέιν. Παρά την έλλειψη χρημάτων γι’ άλλη μια φορά θαυμάζουμε την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, τις ασυνήθιστες γωνίες λήψης και την πρωτοποριακή χρήση του ήχου αλλά και μια σειρά από αξιομνημόνευτους δεύτερους χαρακτήρες που πλάθει. Και φυσικά στον κέντρο της δημιουργίας του είναι πάντα τα προσφιλή του θέματα για την εξουσία, την διαφθορά και την προδοσία όπως κι η αγάπη του για τους αμφιλεγόμενους χαρακτήρες που ενσαρκώνει.

Σινεφίλ-Φιλμ Νουάρ/ Γαλλία-Ισπανία/1955/93΄

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Όρσον Γουέλς

Πρωταγωνιστούν: Όρσον Γουέλς, Ρόμπερτ Άρντεν, Πάολα Μόρι, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια