“Το μικρασιάτικο βελόνι…μιλάει”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΤΙΟΝ παρουσιάζει το πρώτο βίντεο της σειράς  “Το μικρασιάτικο βελόνι…μιλάει” αφιερωμένο στις χιώτισσες κεντήστρες της καθ’ημάς Ανατολής και τους απογόνους τους που μετέφεραν την κεντητική τέχνη στη Χίο , τη διαφύλαξαν, βιοπορίστηκαν από αυτήν και τη διέδωσαν.

Η σειρά –ντοκουμέντο συμπεριλαμβάνεται στα αφιερώματα του ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ για  τον εορτασμό των 100 χρόνων της μικρασιατικής μνήμης ( έτη 2022-2023), και θα διαρκέσουν έως το τέλος της φετεινής χρονιάς.

Η κεντητική στην Πόλη και τις ακτές της Ιωνίας συνέχισε μια βυζαντινή παράδοση αιώνων, τόσο μέσω των φημισμένων εργαστηρίων της, αλλά και χάριν στις τεχνίτριες- κεντήστρες  και τις απλές νοικοκυρές που τα δημιουργήματά τους καταδεικνύουν το πηγαίο ταλέντο, τη φαντασία, την πνευματική καλλιέργεια και παιδεία, αν κρίνουμε από την ποικιλία, τον σχεδιασμό και την λεπτοδουλεμένη τεχνική τους.

Τα ασπροκεντήματα των Χίων γυναικών ήταν ονομαστά και αποτελούν έναν από τους πιο λαμπρούς κλάδους της λαϊκής τέχνης , φανερώνοντας και την αρχοντιά των κεντηστριών και των νοικοκυριών.

Για τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ του ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ συνεργάστηκαν γυναίκες και άνδρες που ανέσυραν από τα μπαούλα των προσφύγων μανάδων και γιαγιάδων τους τα χρηστικά κεντήματα και προικιά τους, καθώς και συλλογικούς  φορείς που φρόντισαν για τη διατήρηση και διάδοση της χιώτικης κεντητικής τέχνης, προσφέροντας ποικίλα ερεθίσματα στις νεώτερες γενιές.

Στο πρώτο επεισόδιο που δημοσιοποιείται η απόγονος Κωνσταντινουπολιτών   προσφύγων κ. Κική Παπαγιαννάκη από τους Ολύμπους της Χίου παρουσιάζει τους οικογενειακούς θησαυρούς των κεντηστριών γιαγιάδων και της μητέρας της.

Ο Σύλλογος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ καλεί και άλλες κυρίες που θα ήθελαν να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό παρόμοια δημιουργήματα με βελόνι ή να διηγηθούν σχετικές ιστορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Βάσω Κριτάκη, στο τηλ. 6937214208