Ραβανί για να μελώσει το μέσα μας

Λίγο το κρύο που έρχεται από αύριο, λίγο η κλεισούρα της καραντίνας είπαμε να το ρίξουμε στα γλυκά μήπως και φτιάξει η διάθεση. Το ραβανί είναι παραδοσιακό και αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους. Επίσης είναι ένα γλυκό που θα κρατήσει κάποιες μέρες συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι σας.

Το ραβανί, (τουρκ: revani), γνωστό κι ως ρεβανί,  ή ριβανί είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής, αποκαλούμενο στην ελληνική και αρμένικη κουζίνα και ως σάμαλι (περσ. samali).

Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομά του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν περίφημος για τις γαστρονομικές του ρίμες… Τα ποιήματά του ήταν γλυκά και μελιστάλαχτα σαν αυτό το σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκό.

Το όνομά του, γενικά φαίνεται να περιπλέκεται με τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα και ποίηση σε ένα σύνθετο μωσαϊκό που εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.

Υλικά

6 αυγά

1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

1 ποτήρι αλεύρι

1 baking

4 κουταλιές της σούπας γεμάτες στραγγιστό γιαούρτι

1 βανίλια

1 ποτήρι ζάχαρη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι:

6 ποτήρια νερό

6 ποτήρια ζάχαρη

1 βανίλια

Ξύσμα λεμονιού

2 κσ βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε πρώτα όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τα αυγά μαρέγκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 35 λεπτά περίπου.

Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.