Σαπουνόφουσκες μετά τις μπουρμπουλήθρες στο Σαραπιό (βίντεο & φωτό)

Αποσύρθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, από το φράγμα του Σαραπιού – στα Καρδάμυλα Χίου – η ΔΕΥΑΧ, η οποία περάτωσε το έργο της, δίνοντας επί 12 ημέρες την μάχη για την εκκένωση του ταμιευτήρα από τα νερά που τον είχαν κατακλύσει, φέρνοντάς τον στα όρια της υπερχείλισης.

Την συνέχιση των εργασιών αναλαμβάνει ιδιωτικό συνεργείο, το οποίο θα επιχειρήσει να αποφράξει τον αγωγό Φ800, που είναι στον πυθμένα του ταμιευτήρα και ο οποίος αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Φεβρουαρίου 2019 από μηχάνημα (τσάπα), που απομάκρυνε τον όγκο των φερτών υλικών.

Πάντως, η θρυλούμενη… λαμαρίνα, η οποία σύμφωνα με τις θεωρίες… συνωμοσίας είχε κλείσει το στόμιο του αγωγού Φ800 δεν βρέθηκε, όπερ σημαίνει ότι μάλλον έγιναν φυσιολογικά τα πράγματα, δηλαδή οι φερτές ύλες έφραξαν τον αγωγό.

Οι… σαπουνόφουσκες στην υπηρεσία της τεχνικής

Σε ό,τι αφορά την μέθοδο, με την οποία το ιδιωτικό συνεργείο – που έχει ήδη αρχίσει τις προεργασίες από το απόγευμα της Παρασκευής και θα τις συνεχίσει το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019 – θα επιχειρήσει την απόφραξη, αυτή προβλέπει την παροχέτευση νερού από το στόμιο του αγωγού Φ800, που βρίσκεται στον πυθμένα του ταμιευτήρα.

Το νερό που θα παροχετεύεται με σωλήνα και υπό πίεση στον αγωγό Φ800 – σταδιακά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μήκος (βάθος) του – θα είναι εμπλουτισμένο με ειδικό σαπούνι, που θα παράγει φούσκες, οι οποίες και θα παρασύρουν προς τα πάνω (έξοδος πάλι από το στόμιο εισόδου) όλα τα φερτά υλικά που θα βρίσκουν στον δρόμο τους. Είναι, ωστόσο, πολύ πιθανόν να μην εξαχθούν μεγάλες πέτρες ή άλλα βαρειά αντικείμενα που έχουν εισχωρήσει στον αγωγό.

Η μέθοδος αυτή, που είναι απλή στην εφαρμογή της, χρησιμοποιείται για την απόφραξη γεωτρήσεων και εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να φέρει θετικά αποτελέσματα, αν – βεβαίως – δεν πέσει σε κοτρώνες.

Το συνεργείο που θα εκτελέσει την συγκεκριμένη εργασία το απόγευμα της Παρασκευής επιχειρούσε την διάνοιξη του αγωγού ακριβώς κάτω από το πρόφραγμα, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι βάθος έχουν εισχωρήσει οι φερτές ύλες.

Μέσα στον ταμιευτήρα επιχειρούσε την ίδια ώρα ερπυστριοφόρα τσάπα, για να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερες φερτές ύλες από το σημείο που βρίσκεται το στόμιο του αγωγού, περίπου στο κέντρο του… βότσωνα που έχει μείνει από τον συνολικό όγκο του ταμιευτήρα και σε εκτιμώμενο βάθος περίπου τριών μέτρων από την επιφάνειά του.

Πάντως, η ροή του νερού προς τον ταμιευτήρα σε μειωμένες ποσότητες συνεχίζεται, γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο των συνεργείων, τα οποία πρέπει ταυτόχρονα να κάνουν διαρκείς αντλήσεις, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν ανεμπόδιστα.

Αν και αυτή η επιχείρηση δεν φέρει αποτελέσματα, τότε τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, οι οποίες θα εφαρμοσθούν τις επόμενες ημέρες, με την προϋπόθεση – βεβαίως – ότι θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο και οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή δεν επαναληφθούν οι βροχοπτώσεις.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια