«Σάρωσε» στα χωριά της Νότιας Χίου ο εγκέλαδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κυρίως σπίτια στη Νότια Χίο, προκάλεσε η σεισμική δόνηση της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, στο νησί μας.

Από τον σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί αλλά περισσότερο στο νότιο τμήμα του, σημειώθηκαν υλικές ζημιές χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός, σε εγκαταλειμμένα κυρίως κτίσματα στα χωριά αλλά και σε κάποιες κατοικίες.

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί εγκαταλειμμένα σπίτια στην Καλλιμασιά καθώς και τέσσερις τουλάχιστον οικίες που κατοικούνται.

Στη μια από αυτές προκλήθηκαν ζημιές στη σκεπή από την  κατολίσθηση καμινάδας του παρακείμενου κτίσματος.

Σε άλλο σπίτι στην Καλλιμασιά, όπου κατοικεί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε τέτοιο βαθμό που οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από την οικία τους.

Ο πρόεδρος του χωριού κ. Ευάγγελος Γανιάρης εν αναμονή των συνεργείων της περιφέρειας και του δήμου του απόγευμα της Παρασκευής, μιλούσε για δεκάδες εγκαταλειμμένα κτίσματα τα οποία πλέον είναι επικίνδυνα στο χωριό.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε περιοχές όπως τα Γρίδια όπου και απομακρύνθηκαν οι πέτρες και καθαρίστηκε ο δρόμος και πλέον η κυκλοφορία πραγματοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ζημιές σε σπίτια αλλά και στη χωριοεκκλησία, στον Άγιο Γεώργιο καταγράφηκαν και στα Φλάτσια όπου από τη σεισμική δόνηση κατακρημνίστηκαν τοίχοι από ακατοίκητα σπίτια.

Ανησυχία για τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού που δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους παρότι αυτές έχουν υποστεί ζημιές εξέφρασε η πρόεδρος του χωριού κ. Μαρίνα Τσόρη.

Ανάλογες ζημιές έχουν καταγραφεί και στη  Διδύμα. Ανάλογες υλικές ζημιές και σε όλα τα χωριά της Νότιας Χίου, με παρήγορο το ότι είχαμε μόνο υλικές ζημιές χωρίς να σημειωθεί ούτε ένας τραυματισμός. Συνεργεία του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας από νωρίς το μεσημέρι καταγράφουν την κατάσταση στις υποδομές, (δημοτικά κτίρια, σχολεία κλ.π., αλλά και στα σπίτια) τοποθετώντας κόκκινες κορδέλες στα κτίσματα που είναι επικίνδυνα και θα απαιτηθεί για λόγους ασφαλείας η κατεδάφιση τους.

Ο κόσμος πάντως παραμένει ανήσυχος και σίγουρα το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο για όλους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια