Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα στην προκυμαία

2

Τριάντα επτά καταστηματάρχες της προκυμαίας Χίου έχουν «εισπράξει» από την αρχή του έτους και μέχρι στιγμής κλήσεις από το λιμεναρχείο Χίου για μη ανανέωση των αδειών τραπεζοκαθισμάτων, των οποίων η ισχύς έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Ταυτόχρονα, σε περίπου 10 έως 12 καταστήματα έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ανάλογα με τη επιφάνεια του χώρου που έχουν καταλάβει και έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για τις κατασκευές στα πεζοδρόμια (ανεμοφράκτες) κι έχουν κληθεί να τις αποξηλώσουν.

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο λιμενάρχης Χίου κ. Χρήστος Φραγκιάς εδώ εξαντλείται η αρμοδιότητα του λιμεναρχείου και πλέον την αρμοδιότητα και ευθύνη για τυχόν περαιτέρω ενέργειες έχουν η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και το Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Ούτως ή άλλως θα επιλεγεί η λύση της νομιμότητας

Σημειώνουμε ότι οι περαιτέρω ενέργειες, σε ό,τι αφορά τις παράνομες κατασκευές, ανήκουν στην κτηματική υπηρεσία για την έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης και στο Λιμενικό Ταμείο για διοικητική αποβολή.

Βέβαια, οι μεγαλύτερες ευθύνες και πρακτικά πέφτουν στο Λιμενικό Ταμείο Χίου, που διαχειρίζεται την προκυμαία, το οποίο βρίσκεται στο «δίλημμα» της άμεσης εφαρμογής του νόμου, δηλαδή να αποβληθούν όλοι όσοι έχουν παράνομες κατασκευές και αρνούνται να συμμορφωθούν ή να… κάνει υπομονή.

Περίπτωση να κάνει η διοίκηση του Ταμείου τα στραβά μάτια μάλλον δεν φαίνεται πιθανή, γιατί παραμονεύουν οι νότιοι, δηλαδή όσοι έχουν καταστήματα στην νότια πλευρά του λιμένα και δεν έχουν κατασκευές, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να σύρουν την διοίκηση σε περιπέτειες, προσάπτοντάς της παράβαση καθήκοντος.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, η νομιμότητα θα επιβληθεί, το θέμα είναι πότε και με ποιες συνέπειες τόσο για τους έχοντες παραβάσεις, όσο και για τους νόμιμους που περιμένουν να εγκαταστήσουν νομίμως τι προβλεπόμενες κατασκευές στα καταστήματά τους.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ανανέωση των αδειών τραπεζοκαθισμάτων, να σημειώσουμε ότι από το Λιμενικό Ταμείο Χίου έχει ταχθεί προθεσμία έως τις 9 Φεβρουαρίου 2018, που σημαίνει ότι μέχρι τότε μάλλον δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος «καταγραφής» από το λιμεναρχείο Χίου.

Σχόλια