Σχέσεις εκκλησίας κράτους- τοποθέτηση Ανδρέα Μιχαηλίδη στη Βουλή

Παρέμβαση στη συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης που διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής αυτήν την εβδομάδα πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά στις αρχές που πρέπει να διέπουν τη στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία και τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – εμβάθυνση δημοκρατίας, αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, ανάσχεση νεοφιλελευθερισμού – εστίασε, στη συνέχεια, στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους.

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 στοχεύει στην κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Πρόκειται για μια ισορροπημένη πρόταση, καθώς από τη μία αναγνωρίζει ρητά το ιστορικό και πολιτισμικό βάρος της Ορθοδοξίας για την ελληνική εθνική ταυτότητα και απ’ την άλλη επιδιώκει να μην λειτουργεί αυτός ο ισχυρός δεσμός μεροληπτικά και προνομιακά υπέρ ενός δόγματος, όσο ισχυρό και αν είναι αυτό.

Κατέληξε λέγοντας ότι,η διαφαινόμενη μη υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω άρνησης της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ, αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία ενίσχυσης των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία θα ήταν ωφέλιμη και για τους δύο θεσμούς, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια