Σε 350 στρέμ. στον Καρά Τεπέ η νέα Μόρια

Σε έκταση 350 στρεμμάτων, δημόσια και ιδιωτική, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, θα αναπτυχθεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο, μετά την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και του καταυλισμού, στην Μόρια.

Όπως είχαμε γράψει σε ρεπορτάζ μας το βράδυ της Δευτέρας, 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενέκρινε χθες με απόφασή του για τον σκοπό αυτό ποσό 2.750.000 ευρώ για την μίσθωση εκτάσεων γης στην υπόψη περιοχή, για τα έτη από το 2021 έως και το 2025.

Σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση για την χωροθέτηση της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην αναφερθείσα έκταση των 350 στρεμμάτων, όπου προσώρας έχει αναπτυχθεί η προσωρινή δομή φιλοξενίας σε τμήμα ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πεδίο βολής).

Με την ενέργεια αυτή ο κ. Μηταράκης πρώτον, νομιμοποιεί τις εκτελούμενες εργασίες στην περιοχή και δεύτερον, πιέζει ή και εκβιάζει την τοπική αυτοδιοίκηση – έχοντας στο χέρι ήδη μια λύση – να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις για κάποιον άλλον χώρο, όπου θα δημιουργηθεί η νέα δομή. Διαφορετικά, φέρεται να υποστηρίζει στους συνομιλητές του, η νέα δομή θα γίνει στον Καρά Τεπέ.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα αν οι ιδιωτικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ενταχθούν στον χώρο της νέας δομής θα επιταχθούν ή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα απευθύνει πρόσκληση στους ιδιοκτήτες για την μίσθωσή τους, όπως έχει κάνει και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις (Μόρια, ΒΙΑΛ, Σάμος, Λέρος).

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια