Σε αναβρασμό τα Μαστιχοχώρια για την έφοδο «επενδυτών» στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Άνω κάτω είναι οι μαστιχοπαραγωγοί σε όλα τα χωριά της Νότιας Χίου με την προωθούμενη από την διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου αλλαγή στα καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την προσαρμογή τους στις διατάξεις του νόμου 4673/2020.

Οι προωθούμενες αλλαγές ανοίγουν τον δρόμο για την είσοδο «επενδυτών» σε ποσοστό έως και 35% του εταιρικού κεφαλαίου και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου.

Με τον τρόπο αυτόν νοθεύεται ο συνεταιριστικός χαρακτήρας, εισέρχονται ιδιώτες με δικαίωμα ψήφου και σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης στην ΕΜΧ υπονομεύεται ευθέως η αμεσοδημοκρατικότητα (κι όχι λανθασμένα όπως είχαμε γράψει αρχικά η αναγκαστικότητα), που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Η διοίκηση της ΕΜΧ θα εκλέγεται από τα διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κι όχι από τις τοπικές γενικές συνελεύσεις με αντιπροσώπους, αλλοιώνοντας δηλαδή τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών.

Ήδη, σε κάποιους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς το θέμα πέρασε στο ντούκου ελλείψει ουσιαστικής ενημέρωσης, ενώ στα Νένητα φαίνεται ότι πήραν χαμπάρι τι πάει να γίνει διέκοψαν την γενική συνέλευσή τους την περασμένη Παρασκευή και την συνεχίζουν σήμερα Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πυργί έγινε ένας ψιλοχαμός, ενώ στα χωριά που οι εκπρόσωποι «πιάστηκαν στον ύπνο», φαίνεται ότι αναζητείται τρόπος να επανεξετασθεί το θέμα και να ανακληθούν οι αποφάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεοδημοκράτες, που διαφωνούν με την συγκεκριμένες αλλαγές γύριζαν πόρτα πόρτα στα χωριά και ενημέρωναν τους μαστιχοπαραγωγούς για τις μεθοδεύσεις και τις επερχόμενες αλλαγές.

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ, ενώ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου με τον βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και την συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής κα Βάσω Μιχαλοπούλου ενημερώθηκε άμεσα για τα τεκταινόμενα, κατά την χθεσινή τους επίσκεψη στα Νένητα, όπου λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μαστιχοπαραγωγών του νησιού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια