Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει αγελαδοτρόφοι της Χίου

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της Χίου, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται προ αδιεξόδου, μη έχοντας πού να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, το πρόβλημα προέκυψε από την διακοπή της λειτουργίας της της μονάδας «Πελινναίον», από την οποία – μάλιστα – έμειναν απλήρωτοι.

Εν συνεχεία και για κάποιο διάστημα διέθεταν την παραγωγή τους στην άλλη σημαντική μονάδα του νησιού του κ. Κωνσταντίνου Τομάζου με το γνωστό τυρί «μαστέλο», όμως – όπως τους ανακοινώθηκε και όπως καταθέτουν έξι κτηνοτρόφοι του νησιού «και η μονάδα αυτή αιφνιδιαστικά τους ανακοίνωσε, ότι αδυνατεί να παραλαμβάνει πλέον το γάλα τους, για το λόγο ότι δεν μπορεί να διαθέσει στην αγορά την παραγωγή της, η οποία σωρεύεται στα ψυγεία της».

Το πρόβλημα εξετάσθηκε σε σχετική σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Χίου, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση, ωστόσο τα περιθώρια απορρόφησης της παραγωγής από άλλες μονάδες είναι σχεδόν μηδενικά, επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Κάρμαντζη.

«Τίθεται, επομένως, θέμα επιβίωσης των κτηνοτρόφων αυτών και των ζώων τους. Κάποιοι ήδη προσανατολίζονται στην εκποίηση του ζωικού τους κεφαλαίου σε εξευτελιστικές τιμές», προστίθεται στην επιστολή προς τον κ. Αποστόλου.

Η ποσότητα γάλακτος που παραμένει αδιάθετη από την προηγούμενη Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, υπολογίζεται σε περίπου 1,5 έως 2 τόνους ημερησίως, με την απώλεια των εσόδων να ανέρχεται σε 825 έως 1100 ευρώ ημερησίως.

Ο κ. Κάρμαντζης καλεί τον αρμόδιο υπουργό «να δοθεί χρόνος στους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν την διαμορφούμενη κατάσταση, όπως εξεταστεί η περίπτωση σχετικής αποζημίωσης ή άλλης ενδεχόμενα πρότασης στήριξης των συγκεκριμένων για μικρό διάστημα 2-3 μηνών, ώστε να παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία και να βρουν άλλους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής τους, με μικρές τυροκομικές εγκαταστάσεις της ιδίας παραγωγής, ή αξιοποίησης των αναμενόμενων σχεδίων βελτίωσης κ.λπ.».