Σε ιδιώτες και ΟΤΑ ρίχνει ο Μηταράκης την ευθύνη να κρατήσουν ανοικτά τα ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα

Με μια πρωτοφανή, συνάμα δε και κυνική δήλωσή του ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης μεταθέτει σε ιδιώτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος Χίου και περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) την ευθύνη να κρατήσουν ανοικτό το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ δικαιολογεί την απόφαση των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο του καταστήματος, προβάλλοντας το μεγάλο λειτουργικό του κόστος (50.000 ευρώ ετησίως, έναντι των πενιχρών μικτών εσόδων περίπου 5.500 ευρώ ετησίως).

Προτείνει δε να εξετασθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα «να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας και να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ ανοικτά»!

Ισχυρίζεται δε ότι δεν θα επηρεασθούν από το κλείσιμο του καταστήματος οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους των Καρδαμύλων και της ευρύτερης περιοχής και «σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συναλλαγών που υλοποιούνταν, θα εξυπηρετείται πλέον από τα καταστήματα Χίου και Βροντάδου»!

Το πλήρες κείμενο της σημερινής, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, δήλωσης του κ. Μηταράκη έχει ως εξής:

Προφανώς είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο που η εταιρεία ΕΛΤΑ Α.Ε. αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα που διατηρεί στα Καρδάμυλα, καθώς παρουσιάζει ετήσιο κόστος λειτουργίας περίπου €50 χιλιάδες και μικτά έσοδα περίπου €5,5 χιλ.

Επικοινώνησα και με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και πραγματοποίησα τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (υπερταμείο) κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΤΑ Α.Ε. κ .Γρηγόρη Σκλήκα.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι καμία επίδραση δε θα υπάρχει στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, δεν επηρεάζεται η επίδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων, των συντάξεων και των επιδομάτων στο σπίτι. Επίσης, παραμένει αμετάβλητη η υπηρεσία του αγροτικού διανομέα, ο οποίος από τις αρχές του 2024 θα έχει δυνατότητα, μέσω ψηφιακών εργαλείων, να πραγματοποιεί περισσότερες συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συναλλαγών που υλοποιούνταν, θα εξυπηρετείται πλέον από τα καταστήματα Χίου και Βροντάδου.

Υπάρχει δυνατότητα να ξανανοίξει το κατάστημα;

Η απάντηση είναι ναι, καθώς τα ΕΛΤΑ πλέον προχωρούν σε διερεύνηση νέων μορφών συνεργασιών, ως franchise, είτε με ιδιώτες, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση (περιφέρεια, δήμος).

Να εξετάσουμε, λοιπόν, αυτή τη δυνατότητα άμεσα, να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας και να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ ανοικτά.