Σε ιδιώτη (ακριβότερα κατά 10.966 ευρώ) οι υπηρεσίες πλυντηρίου του νοσοκομείου Χίου

Όπως πολύ καλά το είχαμε προβλέψει τον περασμένο Μάρτιο η πρώτη και απευθείας ανάθεση ήταν η αρχή, για να ακολουθήσει τώρα ο διαγωνισμός ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας – πλύσης – σιδερώματος ιματισμού του νοσοκομείου Χίου σε ιδιώτη εργολάβο.

Αυτό, βεβαίως, ήταν η κατάληξη μιάς συστηματικής εγκατάλειψης του συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου, με το προσωπικό του – πέντε τον αριθμό – να μειώνεται συνεχώς και να απομένει μόνον ένας συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, ώστε στο τέλος να φανεί ως… αδήριτη ανάγκη η προσφυγή στον εργολάβο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έφερε τον Απρίλιο του 2021 στην Βουλή ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας ως αναφορά την σχετική επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ).

Η τελευταία εργολαβία λήγει και τώρα το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χίου σε μια κατά παραγγελία της κας Ελένης Κανταράκη τεχνική και οικονομική μελέτη βγάζει και πάλι, όπως και στον υπόθεση της καθαριότητας, φθηνότερο τον ιδιώτη έναντι της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού.

Χρησιμοποιώντας και αυτή τη φορά το τρυκ του ΦΠΑ, «επίσης στο δημοσιονομικό όφελος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο για το νοσοκομείο δεν αποτελεί έξοδο που συμψηφίζεται και αποδίδεται στην εφορία, αλλά εξαντλεί πιστώσεις από τους κωδικούς του προϋπολογισμού του νοσοκομείου». Τον… χαβά τους, δηλαδή, ότι και καλά ενώ θα πληρώσουν ΦΠΑ στον εργολάβο αυτός δεν είναι έξοδο!

Σύμφωνα με την ίδια οικονομοτεχνική μελέτη το κόστος του εργολάβου με τον ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 102.556,11 ευρώ (87.654,80 ευρώ προ ΦΠΑ) για την απασχόληση πέντε ατόμων.

Το ετήσιο κόστος για την πρόσληψη πέντε επικουρικών υπαλλήλων ανέρχεται στο ποσό των 91.590,80 ευρώ (μισθοδοτικό κόστος και κόστος αγοράς πάγιου εξοπλισμού).

Με τις κατάλληλες μαθηματικές… αλχημείες η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου υπολογίζει ότι ο ιδιώτης εργολάβος είναι φθηνότερος κατά 2.000 ευρώ κι έτσι θα προτιμηθεί!

Κατόπιν τούτων, το διοικητικό συμβούλιο στην συνεδρίασή του την 31η Μαΐου 2021 αποφάσισε ομοφώνως την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υπηρεσίες καθαριότητας – πλύσης – σιδερώματος ιματισμού, προϋπολογισμού με ΦΠΑ 102.556,35 ευρώ (87.655 χωρίς ΦΠΑ).

Η απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου και η οικονομοτεχνική μελέτη

nosokomeio_plintiria1

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια