Σε «καλό δρόμο» οι αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών

Εντός του Μαρτίου αναμένονται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι απαντήσεις για το θέμα των αποζημιώσεων των μαστιχοπαραγωγών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2016 και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση από τον ΕΛΓΑ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης που είχαν, την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου πραγματοποίησαν σήμερα αντιπροσωπεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Από πλευράς ΕΜΧ συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γιώργος Τούμπος και οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Ελάτας κα Γκλώτσου και Ολύμπων κ. Μιχάλης Χαλκιάς, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Βάγιας και ο σύμβουλος κ. Λαλιώτης.

Κύριο θέμα της συζήτησης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης, ήταν οι αποζημιώσεις της πυρκαγιάς του 2016. Από την πλευρά της ΕΜΧ τέθηκαν εκ νέου οι διάφορες παράμετροι που σχετίζονται με τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών. Από την πλευρά του Υπουργείου επισημάνθηκε ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ το περασμένο καλοκαίρι, η οποία κρίθηκε μη ικανοποιητική από τους μαστιχοπαραγωγούς, έχουν απευθυνθεί συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την αύξηση των ηλικιακών και εισοδηματικών ορίων, κατ’ εξαίρεση για τους μαστιχοπαραγωγούς στη βάση της μοναδικότητας της καλλιέργειας. Επισημάνθηκε ότι αυτή η διαδικασία, η οποία ακριβώς επειδή εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι χρονοβόρα, βρίσκεται σε καλό δρόμο και εντός του Μαρτίου αναμένονται οι απαντήσεις, βάσει των οποίων θα εκδώσει εν συνεχεία σχετική πρόσκληση ο ΕΛΓΑ.

Εκτός του θέματος των αποζημιώσεων, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς. Μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν αιτήματα σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και το ζήτημα των συνταξιούχων αγροτών, επί των οποίων η πολιτική ηγεσία τοποθετήθηκε θετικά, ενημερώνοντας για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης από την πλευρά του, τέλος, δεσμεύθηκε να παρακολουθεί την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων του Υπουργείου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια