
Σε… κενό αέρα οι εξαγγελίες περί πύλης Schengen στο τελωνείο Χίου
Από κει που τον Οκτώβριο 2022 θα ξεκινούσαν οι εργασίες για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του τελωνείου Χίου, ώστε να λειτουργήσει ως πύλη Schengen, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκπονηθεί οι μελέτες, καταγγέλλει η Συμμαχία Αξιών.
Σε σημερινή – Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 – ανακοίνωσή της αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής και του κ. Μηταράκη από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά σήμερα – Οκτώβριος 2022 – το Λιμενικό Ταμείο που διαχειρίζεται την υπόθεση μιλά αορίστως για έναρξη εργασιών κάπου μέσα στο 2023, ενώ μόλις πριν τρεις ημέρες εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συμμαχίας Αξιών αναφέρει:
Την Δευτέρα 13.12.2021 ο κ. δήμαρχος δήλωνε σε συνέντευξη τύπου σε τοπικά ΜΜΕ για το τελωνείο και την πύλη Schengen: «Στόχος είναι έως τις αρχές του 2023 να έχει ολοκληρωθεί όλος ο κτιριακός σχεδιασμός που θα φέρει αποτελεσματικές και χρήσιμες λύσεις, τόσο για το νησί της Χίου, όσο και για τους επισκέπτες του εξωτερικού…».
Στην συνέχεια το Σάββατο 30.4.2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Μηταράκη, Κάρμαντζη και Ζωάνου, στο δημαρχείο της Χίου, με θέμα την πρόοδο του έργου της αναβάθμισης της αίθουσας επιβατών εξωτερικού του τελωνείου της Χίου και της παλαιάς ιχθυόσκαλας. Σε κοινό τους δελτίο Τύπου ενημέρωναν τους δημότες ότι ως τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις και από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν εργασίες!
Στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου την 18.10.2022 καταθέσαμε σχετικό ερώτημα για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες; Πήραμε μια αόριστη απάντηση για έναρξη των εργασιών εντός του 2023!
Στην πραγματικότητα η απάντηση ήταν αόριστη για να αποκρύψει την ολιγωρία και τις αδυναμίες των διοικούντων της δημοτικής αρχής.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητήσαμε την πέμπτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δ.Λ.Τ. Χίου του οικονομικού έτους 2022. Σε αυτή την αναμόρφωση υπάρχει εισαγωγή κωδικών με τους οποίους δεσμεύονται ποσά για επικαιροποίηση αρχιτεκτονικής μελέτης και σύνταξη ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την διαρρύθμιση – αναβάθμιση του κτιρίου σταθμού επιβατών (τελωνείου) σε κτίριο αναχωρήσεων πύλης Schengen 37.200 ευρώ, καθώς και επικαιροποίηση αρχιτεκτονικής μελέτης και σύνταξη ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την διαρρύθμιση – αναβάθμιση του κτιρίου της παλαιάς ιχθυόσκαλας σε κτίριο αφίξεων πύλης Schengen 37.200 ευρώ.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι όχι μόνο είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος αλλά ούτε τις μελέτες δεν έχουν ακόμα συντάξει. Έτσι, για άλλη μια χρονιά η Χίος θα παραμείνει με ένα τριτοκοσμικό κτίριο και με έλλειψη χώρων που θα κοστίσουν στο τουριστικό μας προϊόν!
Θα εξαγγείλει πολλές φορές ακόμα το έργο ο κ. Κάρμαντζης προς δημιουργία εντυπώσεων μιας και η δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξουν κανένα σοβαρό έργο!
Ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν!