Σε μεγάλο ταραχτά βάζει το αντιμόνιο τη Χίο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Σαν έτοιμη από καιρό εμφανίζεται η κυβέρνηση για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου επαναλειτουργίας του μεταλλευτικού πεδίου Κεράμου Χίου, για την εξόρυξη αντιμονίου, αν κανείς κρίνει από την ταχύτητα με την οποία φτάσαμε από τις σκέψεις, τις ιδέες και τις ασκήσεις επί χάρτου στην ειλημμένη απόφασή της να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Η εκδήλωση που οργανώνεται την προσεχή Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, με μεσάζοντα τον δήμο Χίου, θα είναι το βήμα όπου κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έρθει δήθεν να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, για κάτι – όμως – που έχει ήδη αποφασίσει, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός εάν το υπουργείο θεωρεί τοπική κοινωνία το τοπικό πολιτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες του, θεωρώντας ότι εκφράζει αυθεντικά την κοινή γνώμη, στην λογική «μας ψηφίσατε, αποφασίζουμε».

Εδώ, ακριβώς, τίθεται το μείζον ερώτημα για την δημοτική αρχή Χίου, με ποια νομιμοποίηση οργανώνει μια εκδήλωση, στην οποία οικοδεσπότης είναι το ΥΠΕΝ, επισπεύδων του εγχειρήματος το ΥΠΕΝ και ο ρόλος ο δικός της έπρεπε να είναι είτε απέναντι, είτε τουλάχιστον διερευνητικός για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή προφανώς με εξουσιοδότηση του ΥΠΕΝ – βαφτίζει την εν λόγω εκδήλωση «διαβούλευση», αγνοώντας (;) τους κανόνες και το τυπικό μιας δημόσιας διαβούλευσης, που περιλαμβάνει ένα σαφές σχέδιο – πρόταση, επί του οποίου καλούνται φορείς και πολίτες να καταθέσουν μέσα σε ένα εύλογο και πάντως ικανό χρονικό διάστημα τις αντιρρήσεις, διαφωνίες και προτάσεις τους.

Εδώ, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη.

Το ΥΠΕΝ κατεβαίνει στο νησί, με επικεφαλής την αρμόδια υφυπουργό και μια πλειάδα ειδικών – τεχνοκρατών, οι οποίοι θα μιλήσουν από καθέδρας και με την… βούλα της τηβέννου και της αυθεντίας και όσοι βρεθούν εκεί θα υποχρεωθούν αφού ακούσουν κι ό,τι καταλάβουν να επιχειρήσουν να αρθρώσουν εμπεριστατωμένο και πειστικό λόγο. Ο οποίος και πειστικός να είναι θα απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.

Προφανώς, οι διοργανωτές (ΥΠΕΝ και δήμος Χίου) δεν δίνουν άλλα περιθώρια, άλλωστε εξ αρχής αυτή είναι η σκόπευσή τους. Στα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, να πούμε πέντε πράγματα, ίσως βρεθούν κάποιοι που θα διαφωνήσουν ή θα γκρινιάξουν, αλλά το διακύβευμα είναι να πάμε επειγόντως στο επόμενο βήμα, στον διαγωνισμό και στις μπουλντόζες.

Κι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και απλά για την κυβέρνηση κι όσους επείγονται να καρφώσουν το… φιλέτο. Δεν πρόκειται για την υπερδομή προσφύγων και μεταναστών που συνάντησε την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Εκεί πάνω, στην Βόρεια Χίο, έχουν μείνει ελάχιστοι και από τους ελάχιστους οι περισσότεροι είτε θα φοβηθούν, είτε θα σκύψουν το κεφάλι, είτε έχουν σε κάτι να προσδοκούν, οπότε μούγκα.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το χρέος των φορέων και των «ανήσυχων» πολιτών του νησιού, ακόμα και αν αυτοί είναι μειοψηφία. Γιατί η ιστορία διδάσκει ότι όλες οι κοινωνικές αλλαγές από μειοψηφίες έχουν ξεκινήσει.

Ταραχτάς: Κρητική έκφραση, σημαίνει φασαρία, ταραχή.