ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Σε μία σκηνή χώρεσε ο καταυλισμός της Σούδας

Σε μία σκηνή χώρεσε ο καταυλισμός της Σούδας

Μετά την αποξήλωση την περασμένη εβδομάδα και των τελευταίων οικίσκων, ήρθε η σειρά και των μεγάλων σκηνών (rubhalls) που είχαν απομείνει στον καταυλισμό της Σούδας και φιλοξενούν τους τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες.

Περί τις 10 το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2017, συνεργεία του δήμου Χίου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ Γιώργο Καραμανή και υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, για την αποφυγή αντιδράσεων και επεισοδίων, εκκένωσαν την μία μεγάλη σκηνή, από τις δύο που είχαν απομείνει.

Αφαιρέθηκαν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καθώς και τα χωρίσματα, ενώ την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, εξειδικευμένο συνεργείο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα προχωρήσει στην αποξήλωσή της.

Οι απομένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, στο σύνολό τους άνδρες, 62 άτομα, θα φιλοξενούνται πλέον σε μία και μοναδική σκηνή που υπάρχει στην περιοχή. Δεν αποκλείεται δε τις προσεχείς ημέρες ο αριθμός αυτός να μειωθεί έτι περαιτέρω, αφού κάποιοι δηλώνουν ότι θα πάνε σε διαμερίσματα είτε φίλων τους, είτε θα νοικιάσουν οι ίδιοι. Και φυσικά υπάρχει πάντα ανοικτό το θέμα κάποιοι να αναχωρήσουν νομίμως κατά τις προβλεπόμενε διαφικασίες για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Από τους διαμένοντες στην Σούδα διαπιστώθηκε ότι ένας αριθμός προήρχετο από την ΒΙΑΛ, οι οποίοι μετά την εκκένωση της σκηνής αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν στο ΚΥΤ, αφού – άλλωστε – είναι περιορισμένος και ο χώρος της μιάς σκηνής και δεν τους χωρά όλους.

Το σκηνικό που εδώ και μέρες, αλλά και εν τέλει σήμερα διαμορφώθηκε, σε τίποτα δεν θυμίζει τον παλιό καταυλισμό, όπου διέμεναν κάτω από σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες έως και 1000 άνθρωποι, εντός του καταυλισμού και πάνω στην παραλία σε πρόχειρες σκηνές.

Η τελευταία εξέλιξη φέρνει ολοένα και πιο κοντά τον στόχο της δημοτικής αρχής και της Μονομετοχικής Α.Ε. για το οριστικό κλείσιμο της δομής, όπως – άλλωστε – έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτό πρέπει να μετακινηθούν και οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι της Σούδας είτε προς την ηπειρωτική χώρα, αφού τους χορηγηθεί άσυλο, είτε προς την ΒΙΑΛ, κάτι που προς το παρόν φαντάζει αδύνατο, δεδομένου ότι το ΚΥΤ είναι υπερπλήρες και οι ροές από τα τουρκικά παράλια είναι ιδιαίτερα αυξημένες τις τελευταίες ημέρες, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Από τις δύο μεγάλες σκηνές της φωτογραφίας (πάνω) η πρώτη προς την περιοχή της παραλίας θα αποξηλωθεί αύριο Παρασκευή και θα μείνει μόνον η μία . Φωτό κάτω η περιοχή σήμερα και τέσσερις μήνες πριν.

souda adeiazei3 souda adeiazei4

Τον… συρρικνωμένο πλέον καταυλισμό της Σούδας επισκέφθηκε μετά την πρωινή επιχείρηση ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, που συνομίλησε με το προσωπικό και τους ευχαρίστησε για την συμβολή τους.

souda_vournous2 souda_vournous1

Μοιραστείτε το:
  • rss