Σε όφελος των διακινητών τα περιοριστικά μέτρα για τους πρόσφυγες στα Βαλκάνια

Σε όφελος των διακινητών θα αποβούν τα περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ΠΓΔΜ – Σερβίας, επισημαίνει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κρούοντας – ταυτόχρονα – τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα από την Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους που κατηγοριοποιούνται βάσει των εθνικοτήτων που έχουν δηλώσει. Στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά και μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την UNICEF, εξέφρασαν την κοινή βαθιά ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με μια σειρά από νέα και μη συντονισμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε αρκετά σημεία των συνόρων στα Βαλκάνια, από τα οποία περνούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών, καταλήγει η ανακοίνωση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς, καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη.

Καθώς αναμένονται και άλλες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και το 2016, είναι επιτακτική ανάγκη η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα.