Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο έδιναν εξετάσεις οι 74χρονοι οδηγοί εκτός από τη Χίο

Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του Βορείου Αιγαίου διεξήγοντο εξετάσεις για τους οδηγούς άνω των 74 ετών από τις 3 Απριλίου 2019 και στη Χίο εδέησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Γιάννης Ξενάκης να θέσει σε κίνηση την διαδικασία στις 6 Μαΐου 2019, δηλαδή έναν και πλέον μήνα αργότερα.

Αυτό παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Ξενάκης, επιχειρώντας να αντικρούσει όσα του καταμαρτυρεί για την καθυστέρηση κίνησης των διαδικασιών στη Χίο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αθανάσιος Βούρδας, στην επιστολή που του απηύθυνε και δημοσίευσε ο astraparis.gr στις 10 Μαΐου 2019.

Ο κ. Ξενάκης, για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, επιχειρεί να ρίξει όλο το φταίξιμο στους εξεταστές της Π.Ε. Χίου, που δεν πείσθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις του, όπως αναφέρει, ενώ ανάλογο ζήτημα δεν δημιουργήθηκε στις άλλες περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στην ίδια απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών ουδέν αναφέρει γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις για τους υποψήφιους νέους οδηγούς, αλλά ούτε και κάνει γνωστό πότε θα ξεκινήσουν.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Ξενάκη προς τον κ. Βούρδα έχει ως ακολούθως:

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Ευχαριστώ αρχικά για το χρόνο που αφιερώσατε για να μου αποστείλετε την μακροσκελή επιστολή σας που αναφέρεται στο σχετικό σε απάντηση του Δελτίου Τύπου που έστειλα στα Μ.Μ.Ε. της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στις 6 Μαΐου 2019 προς ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Σε όσα μου καταλογίζετε, σας απαντώ τα εξής:

Μετά την ισχύ του νέου Νόμου 4599/2019 από 12/03/2019, έχετε εκδώσει αρκετές ερμηνευτικές εγκυκλίους, όπως ομολογείτε για την απρόσκοπτη εφαρμογή του, αναβάλλοντας την εφαρμογή άρθρων του για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό καταδεικνύει πως ο νόμος δεν ήταν σαφής και μελετημένος ως προς την εφαρμογή του.

Μία από τις κυρίαρχες ασάφειες του είναι αυτό που επίσης ο ίδιος αναφέρετε και το γνωρίζουμε πράγματι από 01/04/2019 και αφορά το ασφαλιστικό προϊόν. Κύριε Γενικέ η πρώτη από της ασφαλιστικές, εννέα τον αριθμό, που αναφέρονται στον πίνακα, διαθέτει το προϊόν της από 16/04/2019 και άλλες έξι από το τέλος Απριλίου και αρχές Μαΐου και κυρίως για αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Επομένως πριν από την 16η Απριλίου 2019 ήταν αδύνατο να διενεργηθούν εξετάσεις. Για τους προηγούμενους εφτά περίπου μήνες, κατά τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις σε όλη τη χώρα,   ποιος φέρει την ευθύνη κ. Γενικέ; Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης;

70 ημέρες   μετά τη δημοσίευση του Ν. 4599/19 σε πόσες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις υποψηφίων οδηγών: Γιατί δεν δίνετε αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα: Όπου μάλιστα έγιναν οι Υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες, ενώ τίθενται και θέματα εγκυρότητας αυτών, σε σχέση, με τις απαιτήσεις του άρθρου 29 της ΥΑ. 50984/7947/2013. Υποδεικνύετε με εγκύκλιό σας, προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών, να προστρέχουν στις Νομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, για τη διερεύνηση της επάρκειας των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, πριν τη διενέργεια των εξετάσεων. Άραγε η νομοθέτηση μη εφαρμόσιμων διατάξεων, στους χρόνους που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, συνιστά κατά την άποψή σας, «καλή νομοθέτηση» και η προσφυγή στους νομικούς συμβούλους, καλή διοικητική πρακτική και μείωση των διοικητικών βαρών:

Αναφέρετε, πως εδώ και πάνω από ένα μήνα, άλλες Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει εξετάσεις, κατόχων άνω των 74 ετών. Και εμείς έχουμε ξεκινήσει από 3 Απριλίου 2019 στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου, Ικαρίας, Λέσβου και Λήμνου, όπως καταδεικνύεται από τα υπ’ αριθμ πρωτ. 1790/19-03/04/2019 και οικ.1950/19-10/04/2019 έγγραφα των αρμόδιων Διευθύνσεων Μεταφορών.

Το Δελτίο Τύπου που αναφέρεστε, αφορά μόνο την Π.Ε. Χίου και έχετε ενημερωθεί με το υπ΄ αριθμ. πρωτ.12959/290-25/02/2019 έγγραφό μας. Επιπροσθέτως, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Π.Ε. Χίου, προγραμματίσαμε, με μεγάλες και αντικειμενικές δυσκολίες την μετακίνηση εξεταστών από τις Π.Ε. Σάμου και Λέσβου. Αντιθέτως εσείς με την υπ΄ αρίθμ πρωτ. Α2/17237/1870-22/04/2019 «αποκλειστική» απάντησή σας υποδεικνύετε, ως αποδεκτή σήμερα λύση, την μετακίνηση των συμπολιτών μας σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν.

Έχετε την εντύπωση κ. Γενικέ, ότι μετακίνηση πολιτών, από τη Χίο, προς οπουδήποτε ανά την Ελλάδα, είναι το ίδιο με την μετακίνηση από Χαλκίδα για Αθήνα για παράδειγμα; Το ίδιο φυσικά ισχύει για μετακινήσεις του προσωπικού μας, από μια νησιωτική Περιφερειακή Ενότητα στο Βόρειο Αιγαίο σε άλλη. Συνεπώς βάσει της προαναφερόμενης εγκυκλίου σας, θα πρέπει πλέον να υποδεικνύουμε και στους ηλικιωμένους Χιώτες, να πάρουν τα οχήματά τους και να μεταβούν στην Αθήνα, ή έστω και στη Μυτιλήνη, όπου ενδεχομένως δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους οδηγήσει, για να εξεταστούν. Είναι πράγματι τραγικό στην εποχή μας, να συμβαίνει αυτό. Περισσότερο τραγικό, όμως είναι ότι το γεγονός ότι το νομοθετήσατε.

Ουδείς σας επιρρίπτει την ευθύνη για την παραίτηση των εξεταστών της Π.Ε. Χίου. Εμείς όμως, ως Περιφέρεια τι ευθύνη φέρουμε; Μπορούμε εκτός την πειθώ που σε άλλες Περιφερειακές Ενότητας επιτύχαμε, να αναγκάσουμε τους εξεταστές της Χίου να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους; Η συμμετοχή στις πρακτικές εξετάσεις, κ. Γενικέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν δικαίωμα του υπαλλήλου – εξεταστή. Η αρχική επιμόρφωσή τους, μάλιστα, πραγματοποιείται με επιμορφωτικά προγράμματα που μόνο το Υπουργείο σας προγραμματίζει και διεξάγει. Την άμεση επιμόρφωση νέων εξεταστών, σας ζητήσαμε με το 23062/493 /10-4-2019 έγγραφό μας, και φυσικά δεν υπήρξε εκ μέρους σας, σαφής χρονικά απάντηση.

Κλείνοντας κ. Γενικέ σας διαβεβαιώ πως δεν χρειάζεται να μας υπενθυμίζετε ποια είναι η ουσιαστική συνεισφορά μας στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου που απευθύνεστε, έχει πλήρως εμπεδωμένη την συνείδηση της ευθύνης, πως υπηρετεί τους συμπολίτες του.

Είμαι βέβαιος πως οι συμπολίτες μου στη Χίο δεν συμφωνούν με τα επίθετα με τα οποία με «στολίζετε», αφού με γνωρίζουν καλύτερα και με τιμούν με την ψήφο τους σε υψηλότατο βαθμό ως αιρετό πρόσωπο. Το ήθος μου, η αξιοπρέπεια μου και η παιδεία μου κ. Γενικέ δεν μου επιτρέπουν να σας επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς. Απλά δεν τους δέχομαι. Σας τους χαρίζω ως αποθεματικό στη φαρέτρα των επιχειρημάτων σας.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Ξενάκης

Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια